Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.919

Trvalé bydliště v městském bytě, obecním bytě - právo nájemníka, nájemce

Odesláno: 
Otevřeno 1946 x
1 odpověď
 
Nájemní smlouva na byt v obecním domě:
je možné požádat obecní úřad o zřízení trvalé hodnoty bydliště (tj. trvalého pobytu, trvalého bydliště) na této adrese?
 
Dobrý den,

tato otázka byla již hodně diskutovaná a došlo se k závěru, že žádný právní předpis nestanovuje povinnost, aby se změnou trvalého pobytu (bydliště) musel vyslovit souhlas majitel nemovitosti.
Osoba, která si chce zapsat trvalý pobyt ("trvalé bydliště"), musí doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby (kdo je oprávněnou osobou viz níže) o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.
Tedy právo na trvalý pobyt buď vyplývá z vlastnictví bytu, nebo je doloženo existencí nájemního vztahu nebo potvrzením majitele bytu. Pokud tedy předložíte platnou nájemní smlouvu, ať na dobu určitou, či neurčitou, máte nárok na to, abyste byli přihlášeni k trvalému pobytu a trvalé bydliště vám bylo zapsáno do osobních dokladů. Totéž platí i pro všechny osoby, které se s vámi v bytě s vaším souhlasem zdržují.
Více se dozvíte zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/116-trvale-bydliste-trvaly-pobyt/15571-trvale-bydliste-trvaly-pobyt-zmena-odhlaseni-zruseni-informace.html