Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.989

Stavební povolení na plot - minimální, maximální výška plotu, zídky

Odesláno: 
Otevřeno 4470 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o odpovědi na 2 otázky :
1. kdo může kontrolovat výšku plotu a jak se při kontrole měří
výška
2. jaké jsou případné sankce při nedodržení výšku plotu
Chceme udělat betonový plot (panely) o výšce 200-220 cm. Dvě strany plotu jdou do pole, třetí strana do silnice cca 7 m, čtvrtá strana na polní cestu. Nikomu to neohrozí viditelnost.
Děkuji za odpověď - popřípadě sdělte paragrafy, které se mé žádosti týkají.
Pro "obyčejného" člověka je to jako hledat jehlu v kupce sena. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
 
Dobrý den,
současná právní úprava nevyžaduje pro stavbu plotu neboli oplocení stavební povolení ani ohlášení, vyplývá to z § 103 odst. 1 písm. e) bod č. 14 zákona 183/2006 Sb. , stavební zákon. Nevyhnete se však územnímu souhlasu ve smyslu § 96 odst. 2 písm. a) stavebního zákona.
Od 1. 1. 2018 vstoupí v účinnost novela stavebního zákona, která v případě stavby plotu do výšky dvou metrů umožní stavebníkům se vyhnout jednání se stavebním úřadem a vyžadování povolení od sousedů. Výjimka bude v situaci, kdy bude plot sousedit s veřejným pozemkem (třeba s chodníkem), pak bude mít majitel stejné povinnosti jako doposud.
Co se týče výšky plotu, tak současná právní úprava výšku plotu ani způsob měření výšky plotu neupravuje. Novela stavebního zákona se ke způsobu měření výšky plotu nevyjadřuje. Doporučuji obrátit se na příslušný stavební úřad a s ním danou otázku projednat, neboť to bude právě on s kterým budete danou záležitost řešit.