Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.909

Zvýšení nájmu, nájemného za nájemní byt - o kolik % za rok?

Odesláno: 
Otevřeno 849 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ráda bych se informovala, jak je to se zvyšováním nájmu. S dcerou bydlím v bytě již třetí rok (2014-2017), 2016 mi majitelé zvýšili nájem o 16,6% (tj 1.000,-), přistoupila jsem na to, ale s tím, že požaduji smlouvu na dva roky. Najednou mi opět napsali, že chtějí opět zvýšit nájem o další 1.000,-
Chtěla jsem se zeptat, jestli mohou zvyšovat nájemné v průběhu trvání nájemní smlouvy (čistou nevyúčtovatelnou částku bez inkasa), smlouva mi vyprší na konci února 2019.
Ve smlouvě máme napsáno pouze možnost zvyšování zálohy na energie, ne čosté nájemné. V bytě za tři roky neudělali vůbec nic, takže že by měl byt vyšší hodnotu kvůli investicím - určitě ne.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

ve Vašem případě by pronajímatel porušil nejméně jednu ze zásadních podmínek, stanovených v občanském zákoníku u zvyšování nájemného (§ 2248 – 2249 NOZ). V případě, že si smluvní strany neujednali zvyšování nájemného nebo nevyloučili zvyšování nájemného výslovně, může pronajímatel na základě písemné žádosti navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě.
Dále může navrhnout zvýšení nájemného, jen pokud navršené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent. Vzhledem k tomu, že za minulý rok, jak uvádíte, došlo o zvýšení nájemného o 16,6 %, tak je evidentní, že tímto navýšením by hranici 20 % za poslední tři roky překročil.
Poslední podmínkou je, že návrhu učiněnému dříve než po uplynutí dvanácti měsíců, v nichž nájemné nebylo zvýšeno, nebo který neobsahuje výši nájemného a nedokládá splnění podmínek podle tohoto ustanovení, se nepřihlíží.

S ohledem na výše uvedené bych k takovému návrhu pronajímatele vůbec nepřihlížela.