Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.314

Pevná splátka a insolvence, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 2302 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
všude na internetu se píše jak to chodí v insolvenci se splátkovým kalendářem. Ale mě zajímá jak je to s pevnou splátkou?
Peníze správci posílá dlužník?
Posílá jen splátku stanovenou soudem?
Moc děkuji za odpověď.
Máme zažádáno o pevnou splátku, ale nikde sem se moc nedočetla.
 
Dobrý den,
bude-li Vám schváleno oddlužení formou splátkového kalendáře, tak Vám zaměstnavatel bude provádět srážky ze mzdy v podobě splátek pro oddlužení. Tyto splátky však nepředstavují pevnou částku, kterou by měl dlužník měsíčně platit, ale jde o částky, které každý měsíc přesahují nezabavitelnou částku. Tedy soud uloží zaměstnavateli, aby Vám prováděl srážky pro oddlužení, které jsou v podobném rozsahu, v jakém mohu být při výkonu rozhodnutí nebo exekuci uspokojeny přednostní pohledávky.
Tento způsob je nastaven z toho důvodu, aby dlužníkovi zůstalo vždy více, než činí zákonná nezabavitelná částka a že pokud bude dlužník nezaměstnaný či nemocný, tak nebude soudním rozhodnutím nucen platit částky, které by ani neměl. Nesmíte však zapomenout na to, že za trvání oddlužení tj. po dobu 5ti let, musí dlužník uhradit alespoň 30 % hodnoty pohledávek nezajištěných věřitelů, není-i dohodou s věřiteli podmínka úhrady alespoň 30 % hodnoty pohledávek snížena.
Co se týče odměny pro insolvenčního správce, tak ta se od výsledné částky odečítá. Tedy z celkové částky, kterou odvedete na splátkách pro oddlužení, se odečítá odměna insolvenčního správce.