Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.407

Jak správně sepsat závěť - přenechání majetku jednomu z potomků

Odesláno: 
Otevřeno 1477 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
sepisuji závěť, mám dvě zletilé děti, chci vše odkázat jen synovi (hlavně dům), ve kterém se mnou zůstal bydlet a postupně ho celý opravil, dcera se odstěhovala a na nákladech se nepodílela.
Můžu do závěti napsat, že dům odkazuji synovi a zároveň jej zavazuji, aby dceři po mé smrti vyplatil 1/4 z ceny domu jako její zákonný podíl? chci aby syn byl jediným vlastníkem, vím, že oni se nedohodnou a chci předejít tomu, že se bude muset dům prodat. Darovací smlouva za života nepřipadá v úvahu.
předem děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
s takovou závětí byste nejspíš neuspěla. Nemůžete v závěti omezit své dítě jako nepominutelného dědice. Nepominutelný zletilý dědic musí dostat alespoň tolik, kolik činí ¼ jeho zákonného dědického podílu. Tedy v případě, že byste synovi odkázala nemovitou věc (byt) a předmětem dědictví by nic dalšího nebylo, takže by dcera nedostala její zákonný podíl ¼ dědického podílu, byla by závěť v tomto rozsahu neplatná.

Není-li možné převést nemovitou věc za života na syna a například Vám zřídit věcné břemeno doživotního užívání bytu, tak připadá v úvahu ze strany Vaší dcery se zříct dědictví, což lze i předem. Takováto smlouva vyžaduje formu veřejné listiny sepsané u notáře.

Další možností by byla dědická smlouva, která vyžaduje formu veřejné listiny, uzavřené u notáře. Zde je podmínka, že ¼ pozůstalosti musí zůstat volná, aby o ní zůstavitel mohl pořídit podle své zvlášť projevené vůle. Tedy nesmí se jednat o Váš veškerý majetek, který by byl předmětem dědictví.
Vše o dědění - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dedictvi.html