Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.712

Dluh na výživném, alimentech po stažení návrhu na snížení výživného, alimentů

Odesláno: 
Otevřeno 621 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně jedné situace. 10/2017 jsem se ocitl v pracovní neschopnosti, bez nároku na nemocenskou či podporu, protože bydlím v jednom domě s mým otcem. Sepsali jsme proto žádost o snížení výživného, které jsem podal na soud.
Bylo mi řečeno, že od té doby platím snížené výživné. Když jsme po půl roce měli jít k soudu, dohodli jsme se, že se soudu chceme vyhnout. Já už jsem byl v té době zaměstnaný, ale pouze na poloviční úvazek, kvůli svému zdravotnímu stavu. Přislíbil jsem však, že výživné začnu platit vyšší, a že o tom podepíšeme dohodu na sociálce.
Své podání jsem stáhl od soudu. Pak se začala bývalá partnerka vyhýbat setkání na sociálce. Tato situace trvala delší dobu. Když se mi povedlo bývalou na sociálku dostat (celou dobu už jsem platil vyšší částku, na které jsme se domluvili), začala po mě požadovat dluh, který jí prý dlužím za dobu, co jsem platil méně.
A protože jsem žádost o snížení stáhl od soudu, bylo mi řečeno, že na to má nárok. Snažil jsem se vysvětlit, že jsme se tak domluvili, ale nemělo to žádný význam. Dlužím teď údajně 12 tisíc, ale vzhledem k situaci s tím nesouhlasím.
Můžete mi, prosím, poradit, jak postupovat?
Předem děkuji.
 
Dobrý den,
ve Vašem případě jste udělal velkou chybu, vzhledem nařízenému jednání ve věci výživného na nezl. dítě, že jste danou dohodu s matkou dítěte nenechal schválit soudem v rámci řízení. Takováto dohoda je pro rodiče závazná a vymahatelná.
Dohoda, kterou jste uzavřel ústně s matkou dítěte, popř. před pracovnicí OSPOD, sice v určité míře obě strany zavazuje, ale její nedodržování nebo porušení nikde nevymůžete. Tedy vždy je rozhodné, jaké výživné Vám bylo stanoveno soudem a to buď na základě rozhodnutí soudu nebo prostřednictvím soudem chválené dohody rodičů.
Tedy měl-li jste soudem stanovenou určitou výši výživného a dohodl jste se s matkou dítěte, že budete platit nižší výživné, nemáte nikdy jistotu, že po Vás matka dítěte nebude požadovat nedoplatek na výživné s ohledem na výši výživného stanovené soudem.
V daném případě pokud soudem určenou výši výživného nejste schopen s ohledem na Vaše příjmy hradit, Vám nezbude nic jiné než znovu podat návrh na snížení výživného.
Více o výživném se dozvíte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vyzivne.html