Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.136

Péče o osobu blízkou, hospitalizace a placení zdravotního pojištění

Odesláno: 
Otevřeno 1324 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Dotaz se týká zdravotního pojištění. Měl jsem otce v domácí péčí, byl ZTP-IV. st, pobíral jsem příspěvek na péči, zdravotní pojištění za mě hradil stát.
13.2.2016 - 31.3.2016 byl otec v péči zdravotnického zařízení. Do domácí péče se vrátil poslední den v měsíci březnu, ve čvtrtek 31.3.2016.
Hradí za měsíc březen zdravotní pojištění stát nebo si ho musím uhradit?
Zdravotní pojišťovna po mě chce doložit, že jsem byl zaměstnán nebo byl v evidenci úřadu práce v měsíci březnu. Přitom jsem se od 31.3.2016 opět staral o otce.
Děkuji Tom
 
Dobrý den,

vycházím-li s ust. § 14a zákona č. 108/2006 Sb. , o sociálních službách, ve kterém je uvedeno, že příspěvek na péči se nevyplácí, jestliže je oprávněné osobě po celý kalendářní měsíc poskytována zdravotní péče v průběhu hospitalizace, nejde-li o poskytování sociálních služeb podle § 52… Podmínka celého kalendářního měsíce není splněna, pokud k hospitalizaci došlo první den v kalendářním měsíci nebo k propuštění z tohoto zařízení došlo poslední den v kalendářním měsíci. Výplata příspěvku se zastaví od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém byla oprávněná osoba k hospitalizaci přijata, není-li ohlášeno propuštění ze zdravotnického zařízení.
Jako osoba blízká, která poskytujete oprávněné osobě pomoc, jste povinen písemně ohlásit příslušné krajské pobočce Úřadu práce přijetí oprávněné osoby k hospitalizaci a propuštění z hospitalizace, a to ve lhůtě do 8 dnů ode dne, kdy tato skutečnost nastala, pokud tuto povinnost nemůže splnit příjemce příspěvku.

Stát hradí zdravotní pojištění za osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III nebo stupni IV. Tedy to by mělo korespondovat s vyplácením příspěvku na péči, tzn. pokud Vám byl oprávněně příspěvek na péči za měsíc únor – březen 2016 vyplacen, tedy vyplacení tohoto příspěvku nebylo v uvedené měsíce pozastaveno, má stát povinnost za Vás jako osobu pečující o osobu závislou na péči jiné osoby zaplatit zdravotní pojištění.

U zdravotní pojišťovny bych tedy argumentovala § 14a zákona č. 108/2006 Sb. , o sociálních službách, dle kterého Vám měl být za měsíc březen 2016 příspěvek vyplacen, neboť osoba, o kterou jste pečoval byla poslední den daného kal. měsíce propuštěna ze zdravotnického zařízení. Toto své tvrzení doložíte propouštěcí zprávou ze zdravotnického zařízení.