Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.707

Zdědění bytu pro prarodičích (dědovi, babičce) a závěť

Odesláno: 
Otevřeno 946 x
1 odpověď
 
Dobrý den
dotaz: děda je hypomobilní, byt 2+1 je v OV na něj.
Matka se snaží k bytu dostat a vyhodit ho do domova důchodců.
Chci tomu zabránit, protože děda je pod vlivem matky, matka nechová se k nim hezky řadu let, a bába je s matkou na kordy. Obírá je o peníze atd. Jak tomu můžeme zabránit s bábou?
Po dědově smrti kdyby nebyla závěť, připadně byt do osobního vlastnictví OV bábě jako celoživotní manželce nebo i částečně matce jako jediné dceři kterou mají?
Bába navrhovala že byt dostane ten kdo se o ně postará, vzhledem k tomu že mají 90 let a starám se jen já.
Jestli do závěti, pokud bude děda ochoten ji podepsat, napsat jen věcné břemeno, tedy služebnost doživotního užívání nemovitosti za určitých podmínek, nebo rovnou do závěti majitele po smrti.
Bohužel díky dlužníkům jsem se dostal jako OSVČ do exekuce. Ale to by se řešilo prodejem bytu po smrti nebo pronájmem.
Jak postupovat? Děda se díky zkrouceným prstům není zrovna moc schopen podepsat. Vím že je čestné prohlášení nebo možno se svědky sepsat že je to fakt on.
Děkuji.
 
Za předpokladu, že je Váš děda v špatném zdravotním stavu, bych bez lékařského potvrzení, že je schopen takový úkon učinit a nejlépe i bez přítomnosti notáře, který by danou listinu sepsal či v případě závěti u sebe uložil, žádné nakládání s majetkem nečinila.
Ve Vašem případě, vedou-li se proti Vám exekuce, Vám ani nedoporučuji nějaký majetek nabývat, neboť byste o něj hned přišel. Zkuste nejprve zvážit možnost oddlužení, prostřednictvím které, za předpokladu, že budete splňovat všechny zákonem stanovené podmínky, byste mohl svoji majetkovou situaci řešit.