Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.564

Nájemní smlouva na byt, dům projednávaný v dědictví, dědickém řízení - může potencionální dědic uzavřít smlouvu?

Odesláno: 
Otevřeno 767 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
před měsícem (23.8.2017) jsem uzavřela nájemní smlouvu na dům, kde pronajimatel figuruje jako zmocněnec své dcery, která je dle nájemní smlouvy jedinou dědičkou domu.
Vlastník nemovitosti na katastru je momentálně zemřelá babička potencionální dědičky která zemřela v únoru, takže je dům v dědickém řízení.
Pronajímatel do smlouvy napsal že zmocnitelka figuruje na listu vlastnictví, což není pravda.
Pro úplnost bych vám zaslala přílohu ze smlouvou ale zde asi přílohy nelze vkládat.
Předem děkuji za jakoukoliv odpověd
 
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že zákon dává osobě, která spravuje pozůstalost právo vykonávat pouze její prostou správu, do doby než dojde k nabytí dědictví, nelze pod prostou správu zahrnovat pronájem nemovité věci. V případě, že do okruhu dědiců je zahrnut pouze jeden dědic, může učinit úkon přesahující rozsah prosté správy sám, tj. pronajmout nemovitou věc. Je-li více dědiců, museli by s tím všichni souhlasit.
S ohledem na skutečnost, že Vy neuzavíráte smlouvu ani s potencionálním dědicem, ale jeho zmocněncem je nutné si ověřit spoustu věcí. Nejprve bych chtěla předložit plnou moc s úředně ověřeným podpisem na základě, které zmocněnec jedná za dědice. Dále potvrzení od notáře, že daná osoba je skutečně jediným dědicem vlastníka nemovité věci a že je oprávněna vykonávat prostou správu s majetkem spadajícím do dědictví. Dále pak bych si pohlídala, aby potencionální dědička nebyla nezletilá osoba.

Jelikož jste již danou smlouvu uzavřel a neuvažujete nebo nelze ji vypovědět, doporučuji z důvodu právní jistoty se dohodnout s pronajímatelem (uzavřít dodatek ke smlouvě), že nájemné do doby než bude rozhodnuto o dědictví, budete skládat do úschovy banky nebo advokáta, popř. jiné důvěryhodné třetí osoby, abyste měl jistotu, že skutečně budete plnit pronajímateli.

Vyhnete se tak problému, v případě, že se následně ozve jiná osoba, která Vám prokáže vlastnické právo k nemovité věci a bude požadovat náhradu za užívání nemovité věci (domu), bez právního důvodu.