Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.100

Krádež v obchodě zaměstnancem a výpověď zaměstnavatele dohodou o ukončení pracovního poměru

Odesláno: 
Otevřeno 1190 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
kamarádka při nákupu dala do kabelky make up, její záměr byl si ho koupit. Měla plné ruce a při vytahování peněženky dala make up do kabelky, tak nějak automaticky, jelikož ho tam nosí, stejně jak já. Je zároveň zaměstnancem obchodu, kde nakupovala. Nebylo to v pracovní době. Když za ní šli security, tak si myslela, že jde o blbou srandu, vše vytáhla v té chvíli ji to došlo, hned šla, že ho zaplatí, ale už se volala Policie a šlo to ráz na ráz i s výpovědí.
Vím, že je to pořád krádež, ale kolikrát se to zákazníkům při větším spěchu stane a není problém věc zpětně zaplatit.
Zástupkyně manažera ji dala výpověď dohodou, s výhrůžkou, že pokud zavolá manažera, dostane i paragraf.
Ale manažer by s přítomností Policie aspoň prozkoumal záznam a nejednal s ní přes nějaký výhrůžky.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

s ukončením pracovního poměru dohodou musí zaměstnanec souhlasit. Tedy pokud s tím zaměstnanec nesouhlasí, může zaměstnavatel mu dát výpověď jen z důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce, kde jedním z důvodů je poruší-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů (tj. zákoníku práce, předpisy prováděcí a související nebo speciální, jakož i předpisy vnitřní) vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. V tomto případě se vždy vychází z konkrétních okolností každého jednotlivého případu, z doby, situace, pracovního zařazení i osoby zaměstnance. Přihlíží se k míře zavinění zaměstnance, ke způsobu a intenzitě porušení povinností a jeho důsledkům pro zaměstnavatele, tomu zda zaměstnanec způsobil svým jednáním zaměstnavateli škodu apod. Významná je rovněž skutečnost, zda jde o ojedinělé porušení, anebo recividu.

Okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele je možné pouze z těchto důvodů § 55:
(1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
(2) Zaměstnavatel nesmí okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.