Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.880

Převod peněz z účtu zemřelého v den jeho smrti - obejití dědického řízení

Odesláno: 
Otevřeno 2637 x
1 odpověď
 
Zemřela druhá žena mého otce, který je v současné době a Alzeimerovském centru a již se domů nevrátí, vzhledem ke své nemoci. Já, jeho dcera jsem měla přístupová práva k účtům zemřelé. Ona své vlastní děti neměla a mne brala jako dceru. Druhý den po úmrtí jsem převedla větší část peněz z jejich dvou účtů na svůj, abych měla hotovost pro pobyt otce v Alzhaimerovském zařízení a ostatní výdaje s bytem a pod.
Nyní se ale obávám, zda jsem nejednala protiprávně, když neproběhlo dosud dědické řízení, kde jediným dědicem bude zřejmě můj otec, který dosud není zbaven svéprávnosti a já jej nyní zastupuji s generální plnou mocí.
Budou i tyto převedené peníze na můj účet zdaněny a měla jsem na to právo, když se to provedlo v den úmrtí?
Děkuji za odpověď. DK
 
Dobrý den,

notář jako soudní komisař, který provádí úkony nutné k vyřízení dědictví, si sám a za pomoci dědiců zjistí majetek zůstavitele. V případě, že od banky bude mít zprávu, že ke dni smrti zůstavitele byl zůstatek na účtu takový, tak danou částku zahrne do dědictví. To, že po smrti zůstavitele došlo ještě k výběru, notář již nezjišťuje, pokud to po něm některý z dědiců nepožaduje. Banka po smrti zůstavitele zablokuje daný účet, neuvedl-li zůstavitel, že si to nepřeje.

V případě, že zůstavitel nezanechal závěť, bude se dědit dle zákona a v druhé třídě dědiců, nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.