Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.275

Vyhrožování zaměstnavatelem - obvinění z krádeže v práci a donucení k výpovědi

Odesláno: 
Otevřeno 1984 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pracuji již několik let v supermarketu. Nyní se nám změnilo vedení, které se snaží zbavit starých zaměstnanců a vyměnit je za nové. Všechno většinou probíhá tak, že přijede několik lidí s dotyčným se zavřou v kanceláři a pouští mu záznamy z videokamer a nakonec ho donutí sepsat dohodu o ukončení pracovního poměru nebo výpověď.
Já jsem v práci nikdy nic neukradla, tak jsem si myslela, že se nemám čeho bát.
Jenže 08/2017 mi vedoucí řekl, že se postará o to aby mě vyhodili. Prý si před otevřením prodejny sním svačinu z krámu – většinou nějaké pečivo a zaplatím ho až po otevření. Jenže tohle je praktika, které je v obchodě zavedená od doby, kdy jsem tam nastoupila a dělají to tak všichni zaměstnanci.
On mi na to odpověděl, že si dokážou v záznamu najít pouze mě a bude to krádež. A pak řekl, že kdyby to nestačilo udělají mi kontrolní nákup na pokladně a schovají mi nějaké zboží tak, že ho nenajdu a dostanu okamžitou výpověď.
Většinou se schovávají maličkosti, třeba sušenka nebo žvýkačky, podle mého názoru to není důvod k okamžité výpovědi.
Ráda bych se proto zeptala, jestli mám nějakou možnost se bránit. A případně, pokud si mě pozvou k výslechu, jestli si mohu přizvat i právníka?
Děkuji za Vaši odpověď
Petra
 
Dobrý den,

tato jednání ze strany nadřízených pracovníku je nejen na hranici trestní odpovědnosti, ale i zároveň bráno jak tzv. bossing, což je psychická šikana v zaměstnání, které se dopouští na svém podřízeném nadřízený pracovník.

Určitě se nenechte donutit cokoliv v tomto směru podepisovat a samozřejmě se můžete v jakémkoli jednání se zaměstnavatelem nechat zastoupit svým právním zástupcem nebo s ním alespoň danou situaci konzultovat.
Podaří-li se Vám sesbírat důkazy a zajistit si svědecké výpovědi spolupracovníků (i bývalých), můžete se obrátit se stížností na zaměstnavatele (nadřízeného Vašim vedoucím) s požadavkem zjednání nápravy dle ustanovení § 276 odst. 9 zákoníku práce. Pokud zaměstnanec využije této možnosti, nesmí ho zaměstnavatel postihovat nebo znevýhodňovat proto, že se zákonným způsobem domáhal svých práv (ustanovení § 346b odst. 4/).
Pokud nedojde k nápravě nebo se situace zhorší, kontaktujte příslušný oblastní inspektorát práce, v jehož působnosti je dohlížet na dodržování pracovněprávních předpisů. Odkaz na internetové stránky naleznete zde: http://www.suip.cz.
Jakákoli krádež Vám musí být ze strany zaměstnavatele prokázána. Tedy v případě, že Vy takové jednání budete popírat, muselo by Vám být v přestupkovém nebo soudním řízení prokázáno.
Zaměstnavatel Vám může dát okamžitou výpověď jen z níže uvedených důvodů:
§ 55 ZP
(1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
(2) Zaměstnavatel nesmí okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.