Počet stránek ve webu: 43.150

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.022

Nemovitost ve spoluvlastnictví užívaná jedním ze spoluvlastníků - nájemné pro neužívajícího spolumajitele, spoluvlastníka

Odesláno: 
Otevřeno 1475 x
1 odpověď
 
Partnerka odešla z rodinného domu, který jsme si pořídili do podílového spoluvlastnictví. Dům vyžaduje nutné opravy, údržbu. Partnerka se nestará. Několikrát jsem ji vyzval. Reaguje výzvou, abych se vyjádřil, zda může svou polovinu domu pronajmout, nebo zda jí budu platit nájem já, když jej sám obývám (pravda je, že do domu oba vstupujeme, oba máme klíče).
Dům není rozdělen na části, vše je společné. Takový pronájem či podnájem není možný, probíhá zde můj styk s dětmi a mají tu své věci. Technicky proveditelný není (není zde možnost měřit dílčí spotřeby energií, je zde kupříkladu jen jedna kuchyně, jedny schody, jeden krb).
Pokud by došlo k nájmu, tak jak navrhuje, to co by partnerka získala bych naopak já a naše děti ztratily omezeními, která by nám vznikla (děti např. potřebují po obědě spát, děti zde mají věci-hračky).
1 - Má partnerka povinnost se o dům starat (nejnutnější náklady, stálé platby, temperování v zimě, řešení zatékání, sekání trávy) a já právo i bez jejího souhlasu odstranit akutní závady, chtít po ní finanční spoluúčast?
2 - Může partnerka bez mého souhlasu pronajmout nebo podnajmout část domu, když není dům rozdělen?
3 - Za jakých podmínek by ode mne mohla žádat, abych jí platil nájem?
 

Dobrý den,

ohledně pronájmu společné věci rozhodují spoluvlastníci většinou hlasu, jde o běžnou správu, tedy sama pronajmout Váš dům nemůže. Spoluvlastnický podíl sice lze vyjádřit v procentech nebo zlomcích, ale na společné věci již není vymezován. Tedy jak uvádí Vaše partnerka, pronajmout polovinu domu, pokud není společná věc (dům) dohodou spoluvlastníků rozdělena, není dle platné legislativy možné.

Stejně tak s opravami na společné věci musí vyjádřit souhlas spoluvlastníci většinou hlasů, mají-li být z nákladu vynaložených na opravu zavázáni.

V případě, že nemovitou věc užíváte výlučně Vy a to nad rámec svého spoluvlastnického podílu, může po Vás druhý spoluvlastník požadovat to, oč je na svém spoluvlastnickém právu zkrácen. Tedy v případě, že byste uzavřeli dohodu, že v domě budete bydlet pouze Vy, neměl by Vás druhý ze spoluvlastníků nad míru obtěžovat v užívání, ale má nárok požadovat po Vás náhradu, která se odvíjí od ½ nájmu. Pokud Vás neustále ruší v užívání, tedy v domě se zdržuje a využívá ho, i když v něm pravidelně nebydlí, byla by náhrada ze strany tohoto spoluvlastníka těžko vymahatelná.

V případě, že dohoda ohledně hospodaření se společnou věcí (opravy, náklady na provoz, užívání nemovité věci) nebude mezi Vámi a partnerkou možná, je na zvážení, zda by nebylo vhodné dohodnout se na zrušení spoluvlastnictví.