Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.604

Přivýdělek na rodičovské dovolené a nárok na sociální příspěvek, peněžitou podporu v mateřství

Odesláno: 
Otevřeno 561 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem nyní na rodičovské dovolené RD a potřebovala bych zodpovědět 3 dotazy.
1) rodičovskou jsem si nechala pro výplaty dávek na sociálním úřadě nahlásit na 2 roky, ale v zaměstnání jsem nahlásila dobu 3 roky. Jaký budu mít ten poslední 3. rok status u zaměstnavatele?
Na úřadu práce mi to nedokázali úplně vysvětlit, ale řekli, že to tak lze udělat. Bude se jednat o rodičovskou dovolenou nebo o domácí péči o dítě?
2) Pokud bych znovu otěhotněla a v právě zmiňovaném 3. roce odcházela na mateřskou, tedy na peněžitou pomoc v mateřství PPM, kterou vyplácí zaměstnavatel, jaký průměr by se mi počítal?
3) Pokud při rodičovské dovolené nastoupím do práce na zkrácený úvazek na typ smlouvy - dohoda o pracovní činnosti DPČ a částka měsíčně nepřesáhne 10.000 Kč, mám stále nárok na rodičovský příspěvek a nemusím nic odvádět, ani uvádět v daňovém přiznání?
Děkuji moc
 
Dobrý den,

k Vaším dotazům:

ad 1) Jako rodič můžete čerpat rodičovskou dovolenou až do 4 let věku dítěte, ale zaměstnavatel má povinnost Vám držet místo v zaměstnání do 3 let věku dítěte, pokud mu to oznámíte. V případě, že rodičovský příspěvek vyberete ještě před dosažením věku 3 let dítěte, musíte tuto změnu oznámit zdravotní pojišťovně a pokud nepobíráte jiné příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti, můžete být doma jako matka pečující o dítě do 4 let a zdravotní pojištění za Vás bude platit stát.
V případě, že jste ještě nedobrala celý rodičovský příspěvek, doporučuji si snížit jeho vyplácení na 50, - Kč měsíčně a vyhnete se tím zbytečnému papírování a v případě, že se rozhodnete přivydělávat na dohodu, nemusíte řešit placení zdravotního pojištění v případě, že by z dohody nebylo placeno.
ad 2) péče o dítě do 4 let se bere jako náhradní doba důchodového pojištění, tedy peněžitý příspěvek z mateřství by měl být počítán ze stejného rozhodného období jako u prvního dítěte, pokud mezitím nebudete mít jiné příjmy z výdělečné činnosti, které by se do rozhodného období započítávaly.
ad 3) U rodičovského příspěvku si můžete přivydělávat, aniž byste o něj přišla. Dokonce i u stejného zaměstnavatele. Uzavřete-li se zaměstnavatelem dohodu o pracovní činnosti, tak v případě, že měsíčně přesáhnete částku 2.500,-- Kč, musí Vám zaměstnavatel z příjmu provést odvod na sociálním a zdravotním. U dohody o provedení práce se do částky 10.000,-- Kč odvádí pouze daň. Zda u konkrétní dohody budete podávat daňové přiznání nelze jednoznačně říct, ovlivňuje to více faktorů, z toho důvodu doporučuji, poté co by Vám vznikla daňová povinnost se zeptat přímo na pracovišti finančního úřadu, zda v daném případě máte povinnost podat daňové přiznání. Na druhou stranu, i když Vám povinnost podat daňové přiznání přímo nevznikne, může Vám podáním daňového přiznání být vrácena daň. Vždy však záleží na konkrétním případě.