Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.066.028

Daně - koupě bytu přes developera 2017, zdanění bytu

Odesláno: 
Otevřeno 713 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
loni (2016) jsem koupil byt od společnosti OBD Loft s. r. o v (v novostavbě). Byt byl nesprávně zapsán jako "byt v rodinném domě" (možná z vypočítavosti developera). Kupní smlouva, která byla po protahování ze strany prodávajícího podepsána až 2.12.2016, se odvolává s detailním způsobem vypořádání kupní ceny na Smlouvu o výstavbě a o smlouvě budoucí.
Zde je mimo jiné uvedeno následující:
"Budoucí prodávající se výslovně zavazuje řádně a včas uhradit příslušnou daň z nabytí nemovitých věcí - dále též jen daň. V případě prodlení s úhradou daně odpovídá budoucí prodávající za veškerou škodu, která z tohoto důvodu budoucímu kupujícímu vznikne. V případě změny zákonné úpravy a vzniku povinnosti k úhradě daně z nabytí nemovitých věcí budoucím kupujícím jako nabyvatelem nemovité věci se smluvní strany dohodly na ponížení celkové ceny předmětu převodu o předpokládanou výši daně z nabytí nemovité věci hrazené budoucím kupujícím dle nové právní úpravy."
Na Vás se obracím s prosbou o radu, že včera (12.08.2017) mi z Finančního úřadu dorazila výzva k podání daňového přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí, které mám podat do 15 dní od jejího doručení.
Mohl bych Vás poprosit o radu, jak dále postupovat?
 
Dobrý den,

dne 1. 11. 2016 došlo k nabytí účinnosti zákon č. 254/2016 Sb. , kterým se mění zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb. , o dani z nabytí nemovitých věcí. Touto změnou došlo ke změně poplatníka daně, a to tak, že poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí je nabyvatel vlastnického práva k nemovité věci, teďy kupující. Touto změnou již nelze ani smluvně se od tohoto ustanovení odchýlit. V daném případě daňová povinnost k podání daňového přiznání stíhá Vás jako kupujícího. Ze strany prodávajícího jde o nesolidní postup, že Vás na tuto skutečnost neupozornil.

Dostavte se na příslušné územní pracoviště finančního úřadu s daňovým přiznáním k dani z nabytí nemovitých věcí, předvyplňte si, co víte a se zbytkem Vám pomůže pracovnice úřadu.
Ještě uvádím, že daň z nabytí nemovitých věcí se stanovuje buď dle znaleckého posudku nebo směrnou hodnotou. Doporučuji se poradit, jakým způsobem by to ve Vašem případě bylo vhodnější.
 
Dobrý den, děkuji mockrát za Vaši odpověď. To teďy nejsou moc potěšující zprávy. Ještě bych se chtěl zeptat, jestli má podle Vás smysl po prodávajícím vymáhat ponížení ceny nemovitosti (teďy vrácení části ceny ve výši zaplacené daně), kterou budeme muset zaplatit Finančnímu úřadu.

Přeji pěkný den
 
V tomto případě bude důležité, jakým způsobem kupní smlouva na smlouvu o smlouvě budoucí odkazuje a v jaké části smlouvy o smlouvě budoucí toto ujednání bylo dohodnuto. Bylo-li toto dohodnuto ve smlouvě o smlouvě budoucí kupní jako jedna z náležitostí kupní smlouvy mělo být dané ustanovení přeneseno i do kupní smlouvy.
S ohledem na skutečnost, že uvedené ustanovení bylo dohodnuto ve smlouvě o smlouvě budoucí a nikoli již v samotné kupní smlouvě, Vám bez možnosti si dané smlouvy prostudovat nedokáži jednoznačně říct, zda Váš nárok je po druhé smluvní straně vymahatelný.
Doporučuji se obrátit na někoho z řad advokátů, který bude mít možnost si smlouvy pročíst a dát Vám jednoznačné stanovisko. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.