Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.320

Právo, nárok na trvalého bydliště - dlouhodobé užívání bytu, domu, nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1247 x
4 odpovědi
 
Rád bych se zeptal na své možnosti, ohledně užívání baráku, kde mám od raného dětství trvalé bydliště.
Barák patřil babičce a bydlel jsem tam od raného dětství spolu s matkou, sestrami a babičkou. Matka si našla přítele a s ním se rozhodli barák zrekonstruovat. Já jsem jim každý den pomáhal se stavěním a defakto jsem tomu obětoval elektrotechnickou střední školu, kde jsem na konci prázdnin nezvládl opravné zkoušky. Po rekonstrukci a postupem času jsem k matce díky tomu, jak se chovala a vlastně chová do dnes (15.07.2017) jsem k matce ztratil veškeré citové pouto k ní. Již 6 let bydlím jinde, ale na barák pravidelné dojíždím a přebývám tam, protože babička má hospodářství a snažím se jí pomáhat. Na rozdíl od ostatních členů rodiny, kteří na ní prdí nadávají ji, pomlouvají a jen od babičky nátlakově získávají postupně pozemky a nebo peníze, když si nevystačí s výplatou a chybějí jim peníze. Já jsem se snažil tyto věci dlouho přehlížet a nechat to na babičce, jak ona si s těmi to situacemi naloží sama. S matkou jsem se snažil aspoň držet takový rádoby sousedský vztah. Matka s přítelem a dvěma dcerami již také několik let bydlí jinde a barák používáme všichni spíš jako chatu.
 
Dobrý den,
směřuje-li Vaše otázka na trvalé bydliště, tak samozřejmě trvalé bydliště, pokud bydlíte jinde, si můžete změnit. Dokonce nově bydlíte-li v nájmu, Vám pronajímatel nemůže bránit si zřídit trvalé bydliště na adrese pronajatého bytu.
Máte-li dotaz týkající se vlastnických vztahů, tak skutečnost, že vlastníkovi nemovité věci pomáháte s rekonstrukcí a s hospodářstvím se nijak nezapočítává v rámci dědictví ani Vám nečiní žádné jiné nároky na nemovitou věc. Právo nakládat s nemovitou věcí má její vlastník a je na něm jak s ní naloží za svého života nebo pro případ smrti.
 
2. díl dotazu.
Jen babička tam bydlí v druhé půlce baráku, protože má hospodářství. Bohužel, minulý týden mi bylo sděleno matkou, že když tam budou chtít přespat tzn. Matka, její přítel, po minulém týdnu už i manžel a dvě mladší sestry, tak že tam nebudu moc přespávat já se svou novou rodinou. Na což jsem kývnul a řekl jsem, že pokud se tam všichni v jeden den sejdeme, budu se svou rodinou tedy přespávat vedle v druhé půlce baráku u babičky. Babička s tím s radostí svolila. Babička celý barák se zahradou předala darem jim s klauzulí, že tam bude moc být na dožití. Matce se to ale stejně nelíbilo a začla říkat, že barák je její, tak že ani u babičky nebudeme a že mám vrátit klíče od baráku. A to byla poslední kapka a byl jsem nucen se tedy poradit právnickou cestou. Rád bych se tedy zeptal, kolik možností a jaké možnosti mám v tom to případě.
Děkuji předem za Vaší odpověď, ochotu a ztrávený čas.
 
Tedy v případě, že všechny nemovité věci (barák i s částí kde bydlí babička, zahradu), vlastní Vaše matka a babička si tam zřídila věcné břemeno doživotního užívání, má babička právo ve smlouvě vymezeném rozsahu uvedené nemovitosti užívat. Pro jednodušší vymáhání je dobré, aby věcné břemeno bylo zapsáno v katastru nemovitostí a dále vymezen rozsah oprávnění. Obecně se rozumí, že pod věcným břemenem doživotního užívání nemovité věci má oprávněný z věcného břemene právo přijímat návštěvy. Tedy pokud ona klauzule, kterou uvádíte, má charakter věcného břemene zapsaného v katastru nemovitostí, nemůže vlastník bránit oprávněnému z věcného břemene, aby přijímal návštěvy. Za návštěvu se považuje i to, že u babičky pár dnů přespíte. Rozdíl mezi návštěvou a bydlením není nikde přesně vymezen, ale rozhodně víkendové přespání či trávení prázdnin u babičky nelze považovat za bydlení trvalého charakteru.
 
Jen mi jde o moje právo a možnosti, že když tu mám hlášené trvalé bydliště, jak se můžu bránit tomu, že mi vzali klíče od baráku a zakazujou mi tu být.