Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.493

Rekonstrukce lodiží SVJ - nárok na náhradu za původní skla koupená majitelem bytu

Odesláno: 
Otevřeno 929 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
U bytu máme lodžie, které jsou dle kupní smlouvy majetkem společenství vlastníků bytových jednotek, tedy SVJ. Lodžie máme zasklené už od předchozího majitele. Teď se bude dělat rekonstrukce lodžií a výměna a zvýšení zábradlí. Tím pádem už stávající zasklení nemůžeme použít a nejde ani upravit - sklo je tvrzené. Máme nárok na nějakou kompenzaci či nové zasklení?
Jedná se o desítky tisíc Kč.
 
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že lodžie jsou považovány za společnou část domu, s jejíž rekonstrukcí musel být vysloven potřebný souhlas uvedený v zákoně nebo ve stanovách, má se za to, že rekonstrukce byla požadovanou většinou přijata.
Lodžie, kterou má některý z vlastníků bytové jednotky ve výhradním užívání, tzn. že přístup k lodžii je jen přes jeho bytovou jednotku, si často vlastníci bytové jednotky sami na svoje náklady modernizují. Takové modernizace jsou prováděny bez účasti SVJ, tedy na náklady jednotlivých vlastníků a na jejich riziko. V těchto případech v proplacení zasklení neshledávám žádný právní nárok. Vzhledem k tomu, že zasklení bylo provedeno na Vaše náklady, resp. náklady předchozího majitele, můžete se alespoň částečně kompenzovat prodejem materiálu (skla), který již nevyužijete.
Kdyby měli ostatní vlastníci bytových jednotek zájem o zasklení, je možné, aby zasklení odsouhlasilo potřebnou většinou hlasů shromáždění SVJ (často nazývané jako schůze), pak by náklady na zasklení mohly být hrazeny z fondu oprav.