Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.831

Orientační výše výživného, alimentů 2017 na dítě, děti, syna, dceru

Odesláno: 
Otevřeno 975 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na orientační výši výživného, na které bych se měla s bývalým partnerem domluvit, při níže uvedených parametrech:
- nejsme manželé, nicméně žijeme ve společné domácnosti cca 7 let
- máme 4letého syna (partner je uveden v rodném listu jako otec), který bude žít se mnou
- bydlíme v Praže, v Letňanech
- partner od 1.8. nastupuje do nové práce s hrubým příjmem 80 000 Kč + 20% bonusy
- můj příjem je 60 000 Kč hrubého
- máme hypotéku 50:50 na být 3+kk, v kterém jsme od počátku žili společně, po rozchodu jsme se domluvili, že v bytě zůstanu já se synem a partner si najde jiné bydlení (bude dále hradit polovinu hypotéky, s tím že si být necháme do budoucna jako investici, příp. po prodeji si částku spravedlivé rozdělíme)
- hypotéku máme na 30 let, platíme ji cca 7 let, měsíční částka je 12986 Kč
- dále hradíme ještě společný úvěr (auto, původní půjčka partnerovo rodičům), měsíčně 1785 Kč
- syn chodí do státní školky, na kroužek angličtiny, navštěvujeme různé akce/kulturu
- ačkoli se to nezdá, tak výdaje na dítě jsou poměrně velké (pokud beru v potaz jídlo, oblečení, drogerii, školku, kroužky apod.) a dosud jsem se téměř o vše kolem syna i domácností stará
 
Dobrý den,

výše výživného na dítě se stanovuje dle čistého příjmu rodiče, kterému je vyživovací povinnost stanovena, a to z příjmu za dobu půl roku až 1 rok zpětně. Existuje doporučující tabulka ministerstva spravedlnosti pro stanovení výše výživného soudy, dle které by mělo výživné na dítě do 5 let činit 11 -15% čisté mzdy. Vzhledem k tomu, že jste nenapsala současnou výši mzdy Vašeho partnera, nemohu Vám poradit konkrétní částku. Pokud např. jeho čista mzda činí 65.000,- Kč, měl by na dítě přispívat asi částkou 9.500,- Kč. Vzhledem k tomu, že Vaše příjmy i výdaje (píšete, že o hypotéku se dělíte půl na půl), není nutno tabulkouvou výši výživného nijak výrazně upravovat. Zvýšení nad doporučenou částku by odůvodňovaly nadstandardní výdaje na dítě např. ze zdravotních důvoů.
 
Dobrý den,
děkuji za zprávu, aktuální hrubá mzda partnera činí 70 000 Kč + roční bonus (vyplacen v dubnu ve výši 150tis Kč). Jaké by tedy odpovídalo výživné této částce?
Děkuji.
 
Dobrý den,

v tomto případě by manželova průměrná mzda měla činit asi 60.000,- Kč. Výše měsíčního výživného odpovídá částce 9.000,- Kč.