Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.699

Výpověď ve zkušební době z důvodu automatického nevystřídání nemocného kolegy

Odesláno: 
Otevřeno 746 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
5.5.17 jsem nastupovala do práce jako vedoucí prodejny (stánku) v obchodním centru. Včera (08.06.2017) (02.06.2017) mi manažerka oznámila, že se mnou ukončují pracovní poměr. Abych to uvedla na pravou míru: v práci máme 6,5 hodinové směny, ranní a odpolední. Já jsem v ten den měla ranní a po mé měla přijít kolegyně, která přišla s nateklým kotníkem. Jak jsem ji předávala směnu, tak jsem se ji ptala zda-li to zvládne do konce směny a říkala, že to zvládne. Já tedy šla po své směně domů a na to mi za dvě hodiny psala kolegyně, že ji ta noha bolí a jestli nemohu najít náhradu za ní. Tak jsem ji tedy sháněla náhradu, vzhledem k tomu, že jsem ji nenašla, tak jsem ji šla na směnu vystřídat. A den na to mi manažerka sdělila, že mi dává výpověď z důvodu, že jsem kolegyni nevystřídala hned. Celé bych to chápala v případě, že bych nepracovala 7 dní v kuse. V ten týden jsem totiž musela nahradit jednu směnu za brigádnici, kdy jsem měla mít volno, a tím mi vzniklo to, že jsem byla v práci 7 dní v kuse a ještě jsem musela jít na přesčas kvůli kolegyni. Podle Zákoníku práce, má zaměstnavatel povinnost mi udělit min. jedno volno v týdnu, což se nestalo.
A mě by zajímalo, jestli se s tím dá něco dělat nebo ne? Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
práci přesčas je dle zákoníku práce možné vykonávat jen výjimečně. Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 ZP i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce. Vše nad tento rozsah může zaměstnavatel po zaměstnanci požadovat pouze na základě dohody se zaměstnancem (§ 93 ZP).
Bohužel pokud jste s přesčasy, které činily více než 8 hodin v jednom týdnu, souhlasila, těžko s tím teď budete něco dělat.
 
A to je právě ono. Ve smlouvě nemám napsáno nic o práci přesčas, tudíž jsem s tím ani nemohla souhlasit. Ani se se mnou nikdo nedomlouval na práci přesčas. Jak zde píšete, vše jsem si dočetla a právě proto zde píši. Žádná dohoda mezi mnou a zaměstnavatelem o práci přesčas nevznikla a ani mi nikdo v ten daný den práci přesčas nenařídil. Šla jsem tam jen ze své dobré vůle a dostala jsem za to výpověď. Má otázka je tedy pořád stejná. Dá se s tím něco dělat (Když už víte, že jsem s ničím takovým nesouhlasila)?

Děkuji za odpověď - Host 4694
 
Souhlas s výkonem práce přesčas nemusí být učen písemně, ale i ústně nebo mlčky, tzn. že zaměstnavateli neoznámíte, že jde o práci přesčas tj. mimo Vaše směny, kterou vykonávat nebudete. Tedy to, že jste dobrovolně ze své vůle zůstala nebo šla do práce, aniž byste měla směnu a zaměstnavatel si toho byl vědom a příkaz k zastavení práce přesčas Vám nedal a výkon této práce vzal na vědomí, bere se to jako práce přesčas.
Zaměstnavatel Vám musí práci přesčas proplatit společně s příplatky za tuto práci.
 
Takže jestli jsem to dobře pochopila, tak tím, že jsem šla do práce dobrovolně, tak jsem tím souhlasila s prací přesčas, která činila více jak 8 hodin za týden? Podle § 93 odst. 3 - Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad rozsah uvedený v odstavci 2 pouze na základě dohody se zaměstnancem. Takže tím, že jsem šla do práce, jsem s tím, podle toho co píšete, souhlasila mlčky. Ale já se stále ptám, co mohu udělat proti tomu, že jsem na základě toho dostala výpověď - o proplacení práce přesčas mi vůbec nejde, vzhledem k tomu, že mi dali výpověď na základě toho, že jsem nepřišla do práce na přesčas, který činil více jak 8 hodin, hned...Kdybych nepřišla do práce vůbec, tak by mi dali taky výpověď, protože jsem neuposlechla nařízení zaměstnavatele a neměl by kdo tu kolegyni nahradit, jenomže podle § 93 odst. 2 a 3, bych s tím musela souhlasit, což bych nesouhlasila.
 
S tím, že jste dostala výpověď, pokud se jedná o výpověď ve zkušební době, nic udělat nemůžete. Zaměstnanec i zaměstnavatel mají právo zrušit pracovní poměr ve zkušební době i bez udání důvodů. Dle ust. § 66 odst. 1 ZP - Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.
(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

V případě, že jste neměla v pracovní smlouvě sjednanou zkušební dobu a zaměstnavatel Vám dal výpověď, tak to může učit jen z některého z důvodů uvedených v § 52 ZP.