Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.502

Neoprávněné užívání pole bez souhlasu majitele - odškodnění, dodatečné nájemné

Odesláno: 
Otevřeno 1118 x
1 odpověď
 
Zdědila jsem po svém otci 1/3 pole v Brně -Řečkovicích, 2010 mě přišla nájemní smlouva se směšnou částkou, se kterou jsem nesouhlasila, tudíž ji nepodepsala. Zemědělci však nadále hospodaří na tomto poli i na mé 1/3.
Další pole máme v Brně-Medlánkách, a po delší době se mě podařilo zjistit, že tito stejní zemědělci hospodaří na tomto poli bez smlouvy.
Telefonicky jsem kontaktovala dotyčného zemědělce, ten to přiznal, slíbil, že se ozve, ale nic se neděje. Ráda bych věděla na co mám nárok, doplatit nájem, za jak dlouho? Popř. nějaké odškodné? Dozvěděla jsem se, že dotyčnému zemědělci se daří po finanční stránce nad poměry.
 
Dobrý den,
máte právo na nájemné, které je v dané lokalitě na dotyčné nemovitosti obvyklé. V tomto doporučuji projít realitní servery a podívat se, jak se ceny nájmu pohybují. Promlčecí lhůta je tříletá, tj. máte právo požadovat nájemné až tři roky zpětně. Pokud dotyčný zemědělec nereaguje, doporučuji napsat mu doporučený dopis s návrhem částky nebo rovnou návrhem pachtovní smlouvy (to je smlouva o nájmu na zemědělské pozemky) a poučením, že pokud nebude reagovat, necháte jej vyklidit. To byste musela činit prostřednictvím soudu, nicméně nyní nepředbíhejme. Vše ale řešte písemně, abyste pro případ soudního sporu měla vše zdokladované.