Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.663

Výpověď a diskriminace - nezvýšení mzdy zaměstnanci zatímco jiní dostali přidáno

Odesláno: 
Otevřeno 885 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
10.4.2017 jsem podala v zaměstnání výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Tím pádem mi dvouměsíční výpovědní lhůta vyprší 30.6.2017. V práci jsme podepisovaly nové smlouvy ohledně navýšení mezd od 1.4. Ale paní mistrová mi oznámila, že už nemám nárok i když jsem stále zaměstnanec.
Děkuji předem za odpověď.
 
Dobrý den,

pokud máte podepsanou novou smlouvu, kde je uvedena nová výše mzdy, máte nárok na tuto mzdu bez ohledu na to, zda jste podala výpověď či ne. Tímto postupem zaměstnavatel porušuje své povinnosti. Upozorněte na to svého zaměstnavatele písemně, a pokud odmítne Vám danou mzdu v plné výši vyplatit, můžete se s podnětem obrátit na Státní úřad inspekce práce, který provede u zaměstnavatele šetření.
 
Omlouvám se ale špatně jsem Vám to napsala. Dotaz je pod číslem Host 4601. Podepisovaly jsme smlouvy ale mně už smlouva nebyla daná k podpisu. Tím pádem nemám podepsanou žádnou smlouvu na zvýšení mzdy. Ještě jednou se omlouvám.
 
V tomto případě bude důležité, z jakého důvodu k přidávání došlo. Zda tak bylo rozhodnuto např. smlouvu s odbory nebo prohlášením zaměstnavatele, že každému ze zaměstnanců bude od určitého měsíce přidáno určité procento nebo částka, tak bez ohledu na to zda jste podala výpověď, máte na toto přidání nárok.
Zkuste se písemně obrátit na zaměstnavatele s tím, že došlo k navýšení mezd zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo všech zaměstnanců zaměstnavatele (bylo-li navýšení plošné pro všechny zaměstnance), ale Vám zaměstnavatel smlouvu podepsat nedal a mzdu Vám nenavýšil. Upozorněte ho, že jeho jednání je v rozporu se zákonem a požádejte ho o navýšení mzdy. Zároveň ho upozorněte, že v případě, že Vám mzdu nenavýší, obrátíte se s podnětem na Státní úřad inspekce práce, neboť nerovné odměňování je považováno za nedůstojné. Odkaz naleznete zde: www. suip.