Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.290

Dodatečné dědické řízení a převod zděděného auta, automobilu bez placení ekologické daně

Odesláno: 
Otevřeno 2546 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Bylo zastaveno dědické řízení po otci z důvodu nepatrné hodnoty majetku. Majetek v hodnotě 15 tisíc byl vydán sestře -vypravitel pohřbu, platili jsem pohřeb napůl - automobil v hodnotě 6.000 Kč.
Byl nalezen dodatečný majetek (akcie 22 tisíc Kč), podal jsem žádost o dodatečné dědické řízení. Otec zanechal závěť, v té mi odkazuje zmiňovaný automobil. Notář záveť neviděl, je psána po mozkové příhodě. Se sestrou jsme se domluvili, že by se automobil přepsal na mě. Jak nevhodněji a
nejrychleji přepsat automobil na mě - bratra, aby se nemusela platit ekologická daň. Sestra nechce automobil napsat na sebe, pouze na mě, potom bych platil ekologickou daň, jinak ho sešrotuje.
Děkuji
 
Dobrý den,
podle ust. § 37e odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb. , o odpadech jsou od poplatků tzv. ekologické daně osvobozeni mj. žadatelé, u nichž k přeregistraci dochází v důsledku nabytí a vypořádání dědictví.

Dle Vašeho sdělení mi vyplývá, že předmětný automobil byl v rámci dědického řízení přiznán sestře. Tedy v tzv. dodatečném projednání dědictví nemůže být projednán majetek zůstavitele, který již byl projednán v původním dědickém řízení, a to ani vyšlo-li při tzv. dodatečném řízení o dědictví najevo, že některému z dědiců, který podle dříve vydaného pravomocného usnesení o dědictví nabyl dědictví nebo jeho část, ve skutečnosti nesvědčí dědické právo.

Tedy v dané situaci, kdy byl automobil v rámci dědického řízení svěřen Vaší sestře, se v případě přeregistraci vozidla uvedenému poplatku nevyhnete.

Na zvážení je, pokud máte se sestrou dobré vztahy, se nechat do registru vozidel zapsat jako provozovatel vozidla, kdy provozovatel vozidla nemusí vozidlo vlastnit, ale se souhlasem vlastníka je fakticky užívá a provozuje, hradí náklady provozu vozidla atd.