Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.620

Odkoupení vjezdu k nemovitosti od obce majitelem nemovitosti - nárok, právo

Odesláno: 
Otevřeno 886 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
naše obec dostala dotaci pro rekonstrukci ulice, která je příjezdovou komunikaci pro náš rodinný dům RD, který jsem nabyla v roce 2016.
V rámci projektové dokumentace, kterou si nechala obec vyhotovit v roce 2013, se nepočítalo s vjezdem k naší nemovitosti a obec nám navrhla, že vjezd zřídí, ale musíme si to zaplatit. Počítá se vjezd za stavbu, která se zapisuje do katastru nemovitostí?
A když si zafinancuji vjezd, musí obec vyhovět mojí žádosti o prodej pozemku pod stavbou? Můžu si zvolit dodavatele pro realizaci vjezdu nebo o tom rozhoduje obec?
Děkuji. Andrea Volnová
 
Dobrý den,

pokud je pozemek, na kterém se nachází ulice evidován v katastru nemovitostí jako ostatní komunikace, ostatní plocha, tak samotná pokládka na této komunikaci se do katastru nemovitostí nezapisuje. Samozřejmě to neznamená, že pokud se rozhodnete vjezd k rekonstruované ulici financovat, že by to nemělo být pro přehlednější vztahy do budoucna smluvně upraveno, neboť investujete do cizího majetku.
V otázce zvolení dodavatele, bude záležet na dohodě s obcí, neboť ona je vlastníkem pozemku, na kterém budete vjezd zřizovat. Obec není povinna Vám pozemek pod vjezdem prodávat, ale jako občan máte právo si podat žádost o koupi pozemku, o které bude rozhodovat zastupitelstvo, jehož jednání se můžete účastnit.