Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.585

Zbourání mostu a znemožnění přístupu na pozemek v nájmu, pronájmu - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 938 x
1 odpověď
 
Mám zahradu v pronájmu od r. 1952, na které je zkolaudovaný zahradní domek, pozemek je půdního fondu, jsem registrovaný zahrádkář. Těsně kolem zahrady vede potok cca 2 metry šíře, přes který je vstup na pozemek, přes lávku-mostek používaný mnou, vjezd i pro osobní auto. Tento mostek jsem nebudoval, nevím kdo. Povodí kterému potok přísluší, opravovalo potok a poté nařídilo odstranění mostku z důvodu nepovolené stavby. Mostek se průběžně udržuje i umístnění nad potokem je dle předpisů. Nikdo za 65 let neměl žádné připomínky, až nyní. Požadují projekt, stavební povolení, dále povodí požaduje nájemné za mostek údajně 500 Kč ročně. Jiný přístup na pozemek není. Má realizátor rekonstrukce koryta právo odstranit jediný přístup bez náhrady a znemožnit tak přístup na pozemek, za který platím nájem?
Znemožnit mi aktivity, které na pozemku provozuji, ikdyž mi tím vznikne škoda? Sdělte mi prosím konkrétní ustanovení v obč. zákoníku, kterému zabránění přístupu odporuje a způsob, jak žádat odškodnění. Děkuji.


 
Dobrý den,

pokud mostek je tzv. černou stavbou, jedná se o porušení ust. § 46 zákona č. 254/2001 Sb. , o vodách a změně některých zákonů (vodní zákon), který zakazuje měnit směr, podélný sklon a příčný profil koryta vodního toku, poškozovat břehy, těžit z koryt vodních toků zeminu, písek nebo nerosty a ukládat do vodních toků předměty, kterými by mohlo dojít k ohrožení plynulosti odtoku vod, zdraví nebo bezpečnosti, jakož i ukládat takové předměty na místech, z nichž by mohly být splaveny do vod.

Zároveň vlastník nemovité věci má právo na nezbytnou cestu, ke svému pozemku. Vzhledem k tomu, že uvádíte, že nejste vlastníkem pozemku, mohl byste jako vlastník zahradního domku se domáhat práva nezbytné cesty, které je upraveno v ust. § 1029 NOZ, kdy vlastník nemovité věci, na níž nelze řádně hospodařit či jinak ji řádně užívat proto, že není dostatečně spojena s veřejnou cestou, může žádat, aby mu soused za náhradu povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek.

Dle uvedených informací Vám podle všeho Povodí jako vlastník vodního koryta v zřízení přístupu nebrání, pouze požaduje, aby mostek splňoval všechny náležitosti a tedy byla vypracována projektová dokumentace a získáno stavební povolení.

Bohužel finanční investice k stavbě mostku nejsou malé, a pokud se nenajde více zahrádkářů a vlastníků pozemků, který by mostek potřebovali, obávám se, že tyto náklady zůstanou pouze na Vás.