Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.764

Vrácení přeplatku důchodu při chybném výpočtu důchodu - má na to ČSSZ nárok?

Odesláno: 
Otevřeno 876 x
2 odpovědi
 
Dobrý den!
Fakta:
Dne 26. 09. 2016 jsem od ČSSZ obdržela rozhodnutí o výši starobního důchodu. Dne 12. 10. 2016, po konzultaci na ČSSZ v Náchodě, jsme odeslali dopis, v němž jsme upozornili na nesprávné zacházení s předloženými údaji – porodila jsem dvě děti, ale jedno zemřelo krátce po narození, což jsme dokládali úmrtním listem.
Do výše důchodu mi ale započítali obě děti.
Nedělo se nic, až přišlo další rozhodnutí s částkou ještě vyšší – valorizace důchodů k 01.01.2017.
Teprve 23. 02. 2017, po více jak 4 měsících po upozornění na chybu, jsem dostala další důchodový výměr, již snížený.
Ale od 12.10. 2016, kdy jsme na chybu upozornili s pracovnicí ČSSZ, mi byl vyplácen důchod v nesprávné výši. Celkem s nesprávnou zálohou 3x.
20.03.2017 jsem obdržela dopis:

Vážená paní,
z důvodu chybného posouzení počtu vychovaných dětí, vznikl na Vašem důchodu přeplatek za dobu od. 10. 2016 do 15. 02. 2017 ve výši 4267, - Kč.
Tímto Vás žádáme o úhradu přeplatku na účet.

Můj dotaz zní:
Jsem povinna přeplatek uhradit? Postrádám omluvu i výpočet přeplatku. Já jsem nic nezatajila, za chybný výpočet nenesu odpovědnost.
Děkuji.
 
Dobrý den,
tyto situace se bohužel dějí a někdy se na ně přijde až s mnoho letým odstupem. Povinnost vrátit přeplatek na vyplaceném důchodu je zakotvena přímo v zákoně.
Dle ust. § 118a zákona č. 582/1991 Sb. , jestliže důchod byl vyplacen neprávem nebo ve vyšší částce, než náležel, protože příjemce důchodu nesplnil některou jemu uloženou povinnost, přijal důchod nebo jeho část, ačkoliv musel z okolností předpokládat, že byl vyplacen neprávem nebo ve vyšší částce, než náležel, nebo vědomě jinak způsobil, že důchod nebo jeho část byl vyplácen neprávem nebo ve vyšší částce, než náležel, má plátce důchodu vůči příjemci důchodu nárok na vrácení, popřípadě náhradu nesprávně vyplacené částky.

Na základě výše uvedeného ustanovení Vám plyne povinnost vyplacený přeplatek uhradit
Nárok na vrácení, popřípadě náhradu částek vyplacených neprávem nebo ve vyšší výši, než náležely, zaniká uplynutím pěti let ode dne výplaty dávky. Tato lhůta přitom neplyne po dobu řízení o žalobě, výkonu rozhodnutí, nebo jsou-li na úhradu přeplatku prováděny srážky z důchodu nebo ze mzdy nebo placeny splátky na základě dohody o uznání dluhu.

Pokud žádáte omluvu, obraťte se ze stížností přímo na ČSSZ – odbor interního auditu a kontroly, který vyřizuje, prošetřuje a eviduje stížnosti, oznámení podněty a petice občanů i právnických osob týkajících se činnosti celé ČSSZ.
 
Moc Vám děkuji za informaci!

4435