Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.652

Tabulka zaručených mezd, platové třídy

Odesláno: 
Otevřeno 2368 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pracuji v jedné menší soukromé firmě. Vystudovala jsem střední ekonomickou školu, je mi 51 let. Pracuji jako uklízečka a jsem zařazena do 3. platové třídy.
2016 se mi zvýšila základní mzda z 60 Kč/ hod na 65 Kč/hod. hrubého.
2017 se opět zvedala minimální mzda a mně přidali pouze 1 Kč/hod. tedy na 66 Kč/hod.
Letos (2017) jsem nepodepisovala žádný mzdový výměr. Na Internetu jsem našla tabulku zaručených mezd, kde je uvedeno, že v r. 2017 bych měla ve 3. platové třídě brát 72.90 Kč/hod. hrubého.
Chtěla jsem se zeptat, zda mám pravdu.
Pokud ano, jak se mám v tomto případě bránit?
A mám nárok na doplacení mzdy?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

je nutné rozlišovat dva pojmy a to minimální mzda a minimální zaručená mzda. Dle nařízení vlády č. 567/2006 Sb. , o minimální mzdě je základní sazba minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin a činí 66 Kč za hodinu nebo 11 000 Kč za měsíc.
Vedle toho jsou nejnižší úrovně zaručené mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hod odstupňovány podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávaných prací zařazených do 8 skupin.
U zaměstnanců, kterým je podle ZP poskytována mzda (soukromý zaměstnavatele) jsou obecné charakteristiky skupin prací prováděny v příloze nařízení č. 567/2006 Sb. ,

Tedy v příloze nařízení č. 567/2006 Sb. , najdete obecné charakteristiky skupin, pro které jsou stanoveny nejnižší úrovně zaručené mzdy.

Např. 1. skupina 66,00 Kč (za hodinu) nebo 11.000,-- Kč měsíčně
2. skupina 72,90 Kč (za hodinu) nebo 12.200,-- Kč měsíčně
3. skupina 80,50 Kč (za hodinu) nebo 13.400,-- Kč měsíčně,

Pro orientaci přikládám obecnou charakteristiku prvních třech skupin

1. skupina prací
Jednotlivé pracovní úkony stejného druhu s předměty (prvky) tvořící jednoduchý celek konané podle přesného zadání a s přesně vymezenými výstupy a s rámcovými návaznostmi na další procesy. Manipulační práce s jednotlivými předměty, jednoduchými pomůckami a nástroji bez vazeb na další procesy a činnosti včetně prací s případným jednostranným zatížením drobných svalových skupin, v případném vnuceném pracovním rytmu, při mírně zhoršených pracovních podmínkách a s případným rizikem pracovního úrazu.

2. skupina prací

Stejnorodé práce s rámcovým zadáním a s přesně vymezenými výstupy, s větší možností volby jiného postupu a s rámcovými návaznostmi na další procesy (dále jen "jednoduché odborné práce"). Práce s celky a sestavami několika jednotlivých prvků (předmětů) s logickým (účelovým) uspořádáním s dílčími vazbami na jiné celky (sestavy). Práce předpokládající jednoduché pracovní vztahy. Dlouhodobé a jednostranné zatížení větších svalových skupin. Mírně zvýšené psychické nároky spojené se samostatným řešením skupiny stejnorodých časově ustálených pracovních operací podle daných postupů.

3. skupina prací

Různorodé, rámcově vymezené práce se zadáním podle obvyklých postupů, se stanovenými výstupy, postupy a vazbami na další procesy (dále jen "odborné práce"). Práce s ucelenými systémy složenými z mnoha prvků s dílčími vazbami na malý okruh dalších systémů. Koordinace prací v proměnlivých skupinách. Usměrňování jednoduchých rutinních a manipulačních prací a procesů v proměnlivých skupinách, týmech a jiných nestálých organizačních celcích a bez podřízenosti skupiny zaměstnanců spojené s odpovědností za škody, které nelze odstranit vlastními silami a v krátké době.

Zvýšené psychické nároky vyplývající ze samostatného řešení úkolů s různorodými konkrétními jevy a procesy a s nároky na představivost a předvídatelnost, schopnost srovnávání, pozornost a operativnost. Značná smyslová náročnost. Značná zátěž velkých svalových skupin ve velmiztížených pracovních podmínkách.

Tedy domníváte-li se, že dle uvedeného nařízení máte nárok na vyšší mzdu doporučuji se obrátit s žádostí o prošetření na Státní úřad ispekce práce. Odkaz naleznete zde: http://www.suip.cz/,
Prokáže-li se na základě šetření, že Vám s ohledem na prováděné práce náleží vyšší mzda, můžete požadovat po zaměstnavateli a to až 3 roky zpětně doplacení mzdy u soudu.