Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.300

Vrácení, vymáhání přeplatku výživného, alimentů

Odesláno: 
Otevřeno 2132 x
1 odpověď
 
Na svou již zletilou dceru z prvého manželství, nyní studující, platím výživné, jehož výši mi soud vyměřil. Toto výživné mi bylo na mou žádost sníženo vzhledem k rapidnímu snížení měsíčního příjmu. Než však došlo k rozhodnutí soudu, na výživném vznikl přeplatek ve výši několika desítek tisíc korun. Sám mám nyní v druhém manželství dvě nezletilé děti a nezaměstnanou manželku, takže k zajištění rodiny a potřeb i těchto mých dětí potřebuji každou korunu.
Soudně jsem tedy požádal o navrácení vzniklého přeplatku. Soud však k mému i k manželčinému překvapení peníze "přiklepl" druhé straně, tedy dceři! (spotřebované výživné)
Jsme z toho psychicky zdeptáni, nevíme, jak dál. A dcera mi ty peníze dát nechce, prý je potřebuje. Začala mi je vracet po 500 Kč měsíčně, ač k žádnému našemu dohovoru o splátkách nedošlo!
Požaduji vrácení peněz jednorázově - celou částku. Proto vás moc prosím o odpověď na to, zda mám ještě nějakou šanci tolik potřebné peníze dostat zpět a jak na to.
Ještě jednou velice děkuji za e-mailovou odpověď. Přeji hezký den a čekám vaši kvalifikovanou odpověď. David.
 
Dobrý den,
došlo-li na základě rozhodnutí soudu k snížení výživného a to i zpětně, lze u zletilého dítěte, které nabylo plné svéprávnosti požadovat spotřebované výživné zpět.
Nebylo-li výživné ve stanovené lhůtě vráceno, vzniká na Vaší straně nárok na vydání bezdůvodného obohacení, který můžete, pokud jste tak již neučinil, vymáhat soudně.

Rozhodnete-li se pro soudní spor, vezměte však v úvahu, že půjde o situaci, kdy otec bude žalovat svoji dceru, což může mít dopad do vašich rodinných vazeb. Těchto případů se v českém soudnictví moc neobjevuje.

Chápu Vaši nelehkou životní situaci, ale pokud dcera projevila zájem Vám přeplacené výživné postupně vracet, doporučila bych spíše přistoupit k dohodě o pravidelných splátkách než k soudnímu řízení.

Dále nad rámec uvádím, že nelehká finanční situace se dá v určitých případech dočasně řešit formou sociálních dávek jako je přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení ad.

Podmínky, které je nutné splnit pro získání těchto dávek, naleznete zde:
https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/prisp_na_bydleni