Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.675

Odstoupení od kupní smlouvy a vrácení zboží - kdo platí poštovné?

Odesláno: 
Otevřeno 1152 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně odstoupení od kupní smlouvy. Objednali jsme si zboží, přivezeno bylo v neporušeném obalu, ale po rozbalení jsme zjistili, že je poškozeno. O všem byl prodejce informován. Nejprve jsme mysleli, že to budeme reklamovat, ale po přístupu prodejce a neochotě jsme se rozhodli odstoupit od kupní smlouvy. Kdo v tomto případě hradí dopravu zboží zpět k prodejci, když jde o odstoupení z důvodu poškozeného zboží?
 
Dobrý den,
dopravu budete muset uhradit a následně máte zákonné právo vymáhat finanční částku odpovídající úhradě dopravy po prodávajícím.
 
Děkuji. Zapomněla jsem napsat, že dopravu uhradil prodejce a najednou píše, že podle zákona ji máme platit my, tudíž nám chce částku strhnou z ceny za zboží. Má na to právo?
 
Dobrý den,
podle § 1832 "Podnikatel uhradí spotřebiteli náklady spojené s vrácením zboží, jestliže neupozornil spotřebitele o povinnosti nést tyto náklady v souladu s ustanovením § 1820 odst. 1 písm. g).". Tj. pokud není nikde ve smluvní dokumentaci předem uvedeno, že v případě odstoupení hradíte náklady Vy, pak je hradí prodávající. Navíc jde o práva z vadného plnění a zde bych rozhodně trvala na tom, aby náklady hradil prodávající. Pokud Vám cenu dopravy strhne z ceny zboží, doporučuji obrátit se na Českou obchodní inspekci.
 
Děkuji, moc jste nám pomohla. : -)
 
Není zač, prodávající to velmi často na spotřebitele zkouší.
 
Dobrý den.
Jen mám dotaz ohledně dědictví. Vlastním nemovitost. Mám manžela, společně máme 1 dítě. Manžel má z předchozího vztahu ještě jedno (které s námi nežije).
Můj dotaz zní. Dá se nějak právně ošetřit, že v případě mé smrti dostane nemovitost manžel, ovšem po jeho smrti nepřejde ani malá část na mého nevlastního syna, ale bude dědit jen naše společné dítě, popř děti? Pokud ne, vím, že je asi možnost, aby manžel nedědil, ale mohl v domě dožít. Děkuji předem za odpověď
 
Dobrý den,
pokud nezanecháte závěť, postupovalo by se podle dědictví ze zákona, kdy v první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem. Tedy v tomto případě by dělil Váš manžel a Vaše společné dítě.
Rozhodnete-li se sepsat závěť nesmíte zapomenout na své dítě, které bude neopomenutelným dědicem, kterému se musí dostat, je-li nezletilý alespoň tolik, kolik činí ¾ jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí ¼ jeho zákonného dědického podílu.

Dále nový občanský zákoník vedle závěti jako pořízení pro případ smrti upravuje ještě dědickou smlouvou a dovětek. Dovětkem může zůstavitel dle § 1498 NOZ nařídit odkaz, stanovit odkazovníku nebo dědici podmínku, nebo doložit čas anebo uložit odkazovníku nebo dědici příkaz.

Tedy můžete sepsat závěť, kde uvedete, za jakých podmínek bude Váš syn a manžel dědit. Stanovení podmínek však není neomezené, podmínky zůstavitele nesmí zjevně odporovat veřejnému pořádku, nesmí být nesrozumitelné a nesmí ukládat dědici, aby uzavřel či neuzavřel manželství, popřípadě aby v manželství setrval nebo aby manželství zrušil. Také nesmí nutit dědice, aby vstoupil do nějaké politické strany nebo hnutí či z nich vystoupil.

Co se týče osudu Vašeho majetku, tak lze prostřednictvím svěřeneckého nástupnictví nařídit, aby po smrti Vaše dědice nastoupila jiná osoba jako další (následný dědic). Takto můžete však rozhodovat pouze o majetku, který na dědice Vašeho manžela a syna přejde v rámci dědictví, tedy jen o tom, co mu prostřednictvím dědictví zanecháte. Bude-li se jednat o nemovitou věc, bude svěřenecké nástupnictví zapsáno i v katastru nemovitostí.
Tímto institutem můžete do jisté míry zajistit, aby se nějaký rodinný majetek dědil „z generace na generaci“.

Vzhledem k tomu, že se jedná o složitou právní úpravu, která má řadu omezení, doporučuji konzultaci s notářem nebo s někým z řad advokátů, jejichž seznam naleznete na http://www.advokatikomora.cz.