Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.420

Bonusy od zaměstnavatele ve výpovědní lhůtě - strhl je z platu, mzdy

Odesláno: 
Otevřeno 1077 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
nevyplacená mzda za leden 2017:
v prosinci 2016 jsem byla ve výpovědní lhůtě a dle interních pravidel firmy nemá nárok na bonusy zaměstanec, který je ve výpovědní lhůtě, tak po dohodě s nadřízeným mi byly bonusy přislíbeny, pokud bude prodejna fungovat bez problémů (mám od něj i email, kde mi toto sděluje).
Chod prodejny byl bez problémů a tak mi za prosinec 2016 byly bonusy vyplaceny (jsou i na výplatní pásce za prosinec).
Nyní mi dorazila výplatní páska za leden 2017, kde mi firma strhla bonusy v té samé výši, které jsem dostala v prosinci, což pro mě byl výsledek výplaty -100 Kč a nebylo mi to vůbec předem oznámeno, ani se mnou nijak projednáváno, zjistila jsem to, až po obdržení výplatní pásky.
Tato nevyplacená mzda se skládala z mých 4 odpracovaných směn a následné nemocenské.
Mám záznam hovoru, kde mi jako důvod stržení bonusů uvádějí, že jsem na ně ve výpovědní době nárok neměla, takže mi je zpětně odečítají.
Myslím, že zde došlo k protiprávnímu jednání, že? Pokud ano, jaký zákon zaměstnavatel porušil? Jsem v právu, abych mohla vymáhat svou mzdu zpět? A jak nejlépe postupovat? Může být mzda 0 Kč? a může být stržena i nemocecenskou?
 
Dobrý den,
zaměstnavatel jednal protiprávně a doporučuji obrátit se na Inspektorát práce. Pokud Vám již jednou - i ve výpovědní době bonus vyplatili, nemohou je následně strhávat. Zaměstnavatel porušil zákoník práce a za účelem vymáhání bych Vám doporučila obrátit se na pomoc advokáta - jejich seznam na http://www.advokatikomora.cz. Mzda nemůže činit 0 korun, už dle Listiny základních práv a svobod má každý právo na odměnu za práci, nelze strhávat bonusy z částky odpovídající nemocenské.