Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.505

Výpověď po pracovním úraze a odstupné

Odesláno: 
Otevřeno 2188 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
12/2015 se mi stal pracovní úraz. Do prosince 2016 jsem byla na neschopence, která mi byla po roce ukončena. Invalidní důchod mi nebyl přiznán.
Závodní lékař mi v lednu 2017 vystavil posudek, že již nemohu vykonávat stávající zaměstnání. Zaměstnavatel mě nyní eviduje ve stavu, kdy čerpám řádnou dovolenou 4 týdny z roku 2016. Neměl by mě nyní spíše evidovat na překážkách ze strany zaměstnavatele?
Prosím o radu, zda mám ukončit pracovní poměr dohodou a mám tak nárok na odstupné ve výši 12 platů, nebo mám požadovat výpověď ze strany zaměstnavatele s dvouměsíční výpovědní dobou a odstupným také ve výši 12 platů?
Mám na toto nárok?
Děkuji.
 
Dobrý den,
nejste-li schopna vykonávat po pracovním úrazu dosavadní práci, má zaměstnavatel povinnost přidělit Vám jinou práci. Nemůže-li Vám zaměstnavatel přidělit práci přiměřenou Vašemu zdravotnímu stavu, jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele.
Zaměstnavatel Vám může určit dobu čerpání dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Tedy, pokud máte ještě nevyčerpanou dovolenou za rok 2016, zaměstnavatel Vám nejprve určil její čerpání, aby Vám nemusel platit náhradu mzdy za překážky na straně zaměstnavatele.

Prakticky je na zaměstnavateli, aby Vám navrhl nějaké řešení, neboť po dovolené jako zaměstnanec máte povinnost se dostavit do práce a vzhledem k tomu, že danou práci dělat nemůžete, tak to tam „odsedět“ a máte nárok na mzdu.
Rozhodne-li se zaměstnavatel přistoupit k ukončení pracovního poměru, může tak učinit buď na základě dohody nebo výpovědi dle ust. § 52 odst. d) ZP, kdy zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověd z důvodu, že nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice.

Dále jak uvádíte, máte nárok na odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku. V případě, že bude pracovní poměr ukončen dohodou, jen nutné, aby důvod skončení pracovního poměru byl v dohodě uveden z důvodu vzniku nároku na odstupné.