Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.103

Darovací daň při darování nemovitosti druhem, družkou - osvobození od daně

Odesláno: 
Otevřeno 1004 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chystáme se s přítelkyní stavět rodinný dům na pozemku, kterým je vlastníkem. Banka si v poslední fázi schvalování hypotéky vymyslela, že když si úvěr bereme společně, musí být i pozemek naším společným majetkem. Jde nám o to, jestli bych byl povinen platit darovací daň, kdyby mi moje přítelkyně přenechala polovinu pozemku na základě darovací smlouvy. Pokud je daň 15 procent, tak by šlo o velmi vysokou částku. Takový výdaj si nemůžeme dovolit, vzhledem k nákladům, které nás čekají v souvislosti se stavbou domu. V zákoně o dani z příjmu se píše o společné domácnosti, ale nevím, jestli by v našem případě bylo možné dosáhnout osvobození od daně. Nejsme manželé, jsme spolu 6 let (2010-2016), žijeme v mém (resp. družstevním bytě) a každý z nás má hlášený trvalý pobyt jinde.
Jediné, co můžu prokázat, je evidenční list domácnosti, který by mi vydalo družstvo. Partnerka je v tomto bytě se mnou hlášena asi rok. Případně, existuje nějaká jiná cesta, než darovací smlouva, jak formálně docílit společného vlastnictví pozemku, aniž bychom při tom přišli o spoustu peněz?
 
Dobrý den,
převod pozemku na druhou osobu se provádí zpravidla darem nebo kupní smlouvu. Ve Vašem případě bych viděla jako výhodnější darování spoluvlastnického podílu ve výši id. 1/2, kdy v případě darování jsou dle ust. § 10 odst. 3 písm. c) zákona o dani z příjmu od daně, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny bezúplatné příjmy od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou.
Abyste byly posuzovány jako osoby spolužijící ve společně hospodařící domácnosti, nemusíte být manželé (manželé jsou příbuzní v linii vedlejší v případě osvobození). Podmínkou je, že spolu nejméně po dobu jednoho roku žijete ve společně hospodařící domácnosti a podílíte se společně na nákladech (nájem, úhrada energií, stravy… ).
Doporučuji tuto skutečnost uvést i do darovací smlouvy, že obdarovaný je osobou, se kterou dárce žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z toho důvodu pečoval i o domácnost. Vzor darovacích smluv naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html

Z důvodu právní jistoty doporučuji si od družstva nechat vydat evidenční list domácnosti, pro případ, že by po Vás chtěl finanční úřad v budoucnu něco doložit.
 
Dobrý den, paní doktorko, moc děkujeme za příznivé zprávy. Přítelkyně je v našem družstevním bytě hlášena od 7.12.2015, takže je to déle než rok. Tím pádem podmínku splňujeme.
Ještě jednou děkujene a přejeme vše dobré v novém roce.
PO
 
Nemáte za co. Vám přeji také úspěšný nový rok 2017.