Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.224

Zaplacení zálohy na byt a váhání nad podepsáním developerovy nevýhodné kupní smlouvy na byt v novostavbě

Odesláno: 
Otevřeno 1109 x
1 odpověď
 
Krásný den,
prosíme o vysvětlení, když kupujeme byt v novostavbě, a máme podepisovat kupní smlouvu, může nás developer "donutit" podepsat smlouvu, která dle nás není úplně jasná? Např. záruka tam je jen stručně uvedená. Ale není popsaný postup, co bude, když developer závady neodstraní. Ale nechce to do smlouvy dát. My jsme už zaplatili 90% kupní ceny a měli s tím i jiné výdaje. Takž nechceme odstoupit od kupní smlouvy. Ale chceme se rozumně dohodnout na tom, např. na menší závady developer odstraní do 1 měsíce. Větší, náročnější do 3 měsíců. A v případě, že je neodstraní nabíhá pokuta např. 1000 Kč za den, nebo že my to na své náklady odstraníme, a on nám je proplatí. Nebo jiný návrh.
Ale developer nechce do smlouvy nic doplnit a hrozí nám sankcí za nepodepsání smlouvy. Má na to právo?
Jakou teď máme šanci na přípomínkování kupní smlouvy KS, pokud jsme jí předem neviděli.
Další dotaz se týká toho, že developer zařídil správcovskou firmu svého příbuzného a je tam poplatek 450 Kč, což je vyšší než obvykle za správu nemovitosti (cca 200 Kč).
Když jsme poprosili, ať nám pošle rozpis záloh, byla tam položka - Režie 500 Kč. Tu nám nechtějí blíže specifikovat.
Jak se můžeme bránit proti tomu?
Děkujeme.
 
Dobrý den,
pokud jste ještě kupní smlouvu nepodepsali, tak můžete s druhou smluvní stranou o jejím obsahu diskutovat. Pokud jste kupní smlouvu podepsali, tak její obsah lze měnit jen písemnými dodatky, se kterými musí souhlasit obě smluvní strany.

Z Vaší strany bylo trochu neuvážené, že jste zaplatili 90 % kupní ceny, aniž by byla podepsána kupní smlouva, neboť to může mít spoustu negativních následků.

V případě, že jste podepsali smlouvu o smlouvě budoucí a teď máte podepsat kupní smlouvu, tak ve smlouvě o smlouvě budoucí stačí, aby obsah budoucí smlouvy byl ujednán alespoň obecným způsobem. Často se stává, že ve smlouvě o smlouvě budoucí, je již přímo uveden text dané smlouvy, kterou se smluvní strany zavazuji uzavřít. V případě, že chcete pouze doplnit nebo více specifikovat některá ustanovení dané kupní smlouvy, tzn. doplnit jde o smluvní úpravu týkající se odstranění závad a případných sankcí za jejich neodstranění, oznamte tuto skutečnost písemně druhé smluvní straně, nejlépe už konkrétními změnami v dané kupní smlouvě. Doporučeně zašlete svůj návrh druhé smluvní straně nebo si nechte potvrdit převzetí tohoto návrhu na druhém vyhotovení.

S ohledem na skutečnost, že je dobré všechny podmínky v kupní smlouvě správně formulovat, aby jejich obsah byl vymahatelný, doporučuji se obrátit s žádostí o pomoc na některého z řad advokátů, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz. V případě, že ve Vaší situaci je více kupujících, tak je kontaktujte a obraťte se na advokáta společně (může to být pro Vás finančně výhodnější). Zároveň Vás advokát po pročtení všech dokumentů a seznámení se s danou situací, může upozornit na další úskalí smlouvy, které je potřeba řešit.

Co se týče Vašeho dalšího dotazu, je rozhodující k čemu jste se zavázali a tedy zda v domě, ve kterém se Váš byt nachází, vzniklo společenství vlastníků jednotek nebo zde působí bytového družstvo a také co je uvedeno v jejich stanovách. Tedy následně jako člen společenství nebo družstva můžete v souladu se stanovami iniciovat změnu výše poplatku, maximální výše poplatku však není nikde stanovena. Doporučuji i tuto záležitost probrat s advokátem, který bude mít k dispozici všechny podklady.