Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.897

Reklamace bytu u developera podle záruky v kupní smlouvě

Odesláno: 
Otevřeno 1077 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
v první řadě děkuji za možnost poslat dotaz. Náš problém se týká koupě novostavby - a záruky. V smlouvě budoucí kupní bylo uvedeno pouze, že záruka je 24 měsíců, kdy začíná atd. Teď máme podepisovat kupní smlouvu, a tam také stojí jen stručná informace ohledně záruky. Chybí tam hlavně, do kdy musí případnou závadu odstranit a jaké sankce by byli za nedodržení termínu. Ale je tam sankce, pokud nepodepíšeme kupní smlouvu. Otázkou zní, kdo u soudu by vyhrál, my - pokud chceme podepsat smlouvu, ale s doplněným textem o reklamačního postupu, nebo developer, který do smlouvy nechce nic doplňovat ani měnit. U podpisy budoucí kupní smlouvě, jsme neměli k nahlédnutí kupní smlouvu, ani jsme nic nepodepisovali, že kupní smlouvu podepíšeme bez výhrad. Děkuji za vysvětlení právního výkladu a radu.
 
Dobrý den,
líbí se mi Váš přístup, že řešíte nedostatky kupní smlouvy předem a ne až poté co nastanou. Ve smlouvě o smlouvě budoucí stačí, aby obsah budoucí smlouvy byl ujednán alespoň obecným způsobem. Často se stává, že ve smlouvě o smlouvě budoucí, je již přímo uveden text dané smlouvy, kterou se smluvní strany zavazuji uzavřít. V obou případech, podle Vámi uvedených skutečností, však nejde o žádnou změnu ustanovení kupní smlouvy, ale pouze o jeho doplnění a upřesnění v případě vzniku závady.
Doporučuji Vám písemně se obrátit na druhou smluvní stranu (svůj návrh zaslat doporučeně nebo si nechat potvrdit jeho převzetí na druhém vyhotovení) a uvést nejlépe již doplněním konkrétních ustanovení Vaše požadavky týkající se doplnění kupní smlouvy nebo pokud máte návrh kupní smlouvy v elektronické podobě, kterou můžete pozměňovat, tak upravit kupní smlouvu ve znění v jakém si ji přejete uzavřít.
Nejste-li si jisti správnou formulací, doporučuji se obrátit na někoho z řad advokátů, který by Vám pomohl s právní úpravou Vašich požadavků, příp. Vás upozornil na další úskalí dané smlouvy a také by Vás při jednání s druhou smluvní stranou zastupoval. Seznam advokátů naleznete na tomto odkaze: http://www.advokatikomora.cz.
 
Děkuji moc: -). Krásný den.