Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.503

Dvojí zdanění pozemku při koupi a darování družce, druhovi, partnerce, partnerovi

Odesláno: 
Otevřeno 1061 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Přítel koupil pozemek od obce, na kterém budeme stavět společně RD. K ceně za pozemek musí zaplatit DPH + daň 4%. Stavbu domu budeme financovat napůl, já si vyřizuji hypotéku, přičemž banka po mě chce prokázání vlastnické právo k pozemku na kterém budeme stavět – stačí jim smlouva o smlouvě budoucí – darovací, či kupní. Jak to mám nejlépe vyřešit, abychom pozemek nedanili 2x? Prvně když ho přítel koupil od obce a po druhé když si od něho půlku pozemku koupím – za peníze, které se budou čerpat z hypotéky. Děkuji.
 
Dobrý den,
pokud přítel koupil pozemek a od nabytí vlastnictví neuplynulo 5 let, musel by při prodeji platit daň z příjmu a Vy daň z prodeje nemovitých věcí. Tedy prodej bych (splňujete-li uvedené předpoklady) nedoporučovala.
Darování se vyplatí, pokud byste splnili podmínky pro osvobození od daně z příjmů a to dle ust. § 10 odst. 3 zákona o dani z příjmu jsou od daně, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny bezúplatné příjmy (např. darování) od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou.
Splňujete-li tuto podmínku, že jste žila s přítelem před darováním, alespoň jeden rok ve společné domácnosti a společně se podíleli na nákladech, tak rozhodně doporučuji tuto variantu.