Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.577

Neschopnost v průběhu ukončení pracovního poměru - kam poslat neschopenku, výpočet nemocenské

Odesláno: 
Otevřeno 2174 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
se zaměstnavatelem jsme se dohodli na ukončení pracovního poměru k 31.10.
V pátek 28.10.2016 jsem onemocněla angínou. Ještě jsem se ani nestihla přihlásit do evidence uchazečů na úřad práce, protože nové místo nemohu sehnat.
Kam mám poslat neschopenku? Z jakého základu bude neschopnost vypočítána? Jak s pracovním úřadem?
Děkuji.
 
Dobrý den,
po skončení zaměstnání plyne ochranná lhůta, která trvá 7 kalendářních dní, pokud zaměstnání trvalo alespoň po tuto dobu (§ 15 odst. 1 ZNP). Vznikne-li dočasná pracovní neschopnost v rámci této ochranné lhůty, náleží pak od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti nemocenské. Tedy pokud budete uznána práce neschopnou do 7.11.2016 bude Vám od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti náležet nemocenská, kterou bude vyplácet příslušná okresní správa sociálního zabezpečení. Žádost o nemocenskou (příslušný díl tiskopisu „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti“) je třeba předat bývalému zaměstnavateli. V období prvních 14 dnů pracovní neschopnosti však nebude náležet ani nemocenská, ani náhrada mzdy od zaměstnavatele (neboť již netrvá zaměstnání).
Do vyměřovacího základu pro výpočet nemocenské dávky se počítá souhrn hrubých příjmů za posledních 12 měsíců, z kterých zaměstnanec odváděl nemocenské pojištění v ČR.
Do evidence úřadu práce Vám doporučuji se zaregistrovat ihned po ukončení zaměstnání, jinak byste si musela platit zdravotní pojištění.