Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.555

Podvod

Odesláno: 
Otevřeno 948 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Na střední škole se můj spolužák a člověk, se kterým jsem vyrůstal, věnoval obchodování měnových párů. Stal se docela dobrý a mohl jsem vidět, že si s tím docela pěkně přivydělává. Rozhodl jsem se, že bych se to chtěl taky naučit a tak jsem si založil demo účet. (Obchodování s reálnými daty, ale s fiktivními penězi) Samotnému mi to moc nešlo, ale on mi začal dávat tipy a každý jeho tip vyšel, takže jsem začal mít důvěru v jeho schopnosti v tomhle směru. Rozhodl jsem se to zkusit s reálnými penězi když jsem měl později nějaké navíc a on mi tehdy v červnu 2016 nabídl, že ty peníze můžu poslat k němu na účet a on je přepošle na svůj obchodní a zisk si rozdělíme. Jelikož jsem ho bral jako svoji rodinu, vůbec by mě nenapadlo, že mu šlo jenom o ty peníze. Prostě jsem mu věřil a poslal jsem mu peníze na jeho účet. A on se od té doby odmlčel. Dá se tato situace nějak řešit? smlouvu bohužel nemám, ale můžu doložit výpis z bankovního účtu, kde jde vidět, že peníze dostal on, mám o této osobě i podrobné informace a mohu předložit i naši konverzaci na facebooku, kde je vidět jak se země snažil tahat peníze. Žiji v zahraničí a proto se ptám, jestli má cenu jet do čr to řešit. Děkuji
 
Dobrý den,
zkuste ho nejprve písemně vyzvat učinit tzv. předžalobní výzvu, ve které budete požadovat vrácení peněz, které jste mu poslal a zároveň ho upozorníte, že v opačném případě budete nucen podniknout další kroky v dané věci.
Vzor příslušného vzoru naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html.
V případě, že se Vám v uvedené lhůtě neozve ani nevrátí požadované peníze. Připadá v úvahu buď se obrátit s žalobou na soud, nebo podat na spolužáka trestní oznámení.

Pro určení místní příslušnosti soudu u podání žaloby bude rozhodovat, zda je žalovaný českým občanem a u obvodu jakého soudu má žalovaný bydliště nebo nemá-li bydliště, tak bude příslušný okresní soud, v jehož obvodu se zdržuje.
Dále jestliže žalovaný, který je občanem České republiky, nemá obecný soud anebo nemá obecný soud v České republice, je příslušný soud, v jehož obvodu měl v České republice poslední známé bydliště.

V případě, že se rozhodnete obrátit na soud, doporučuji se nejprve obrátit na někoho z řad advokátů, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz, neboť ve Vašem případě nemáte dostatek důkazů a zároveň Váš kamarád může tvrdit, že se jednalo o investici, která nevyšla a s tím souvisí i riziko. Tedy bude nutné posoudit a hlavně prokázat, jaký charakter mělo poslání Vašich peněz na účet kamaráda (půjčka, investice, dar… ).

Dále možná vhodnější by bylo zvážit podání trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu a bylo-li by zahájeno trestní řízení v dané věci, mohl byste se jako poškozený připojit s nárokem na náhradu škody.