Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.868

Změna darovací smlouvy na kupní smlouvu - postup, informace

Odesláno: 
Otevřeno 1147 x
1 odpověď
 
Dobrý den, otec mi daroval v červenci 2014 zahradu. Matka následně darovala bratrovi mnohem větší pozemky. A protože je bratr velmi hamižný, tak se bojím, že by mohl darování z mého otce na mě napadnout. Mohu, prosím, doplnit dodatkem stávající darovací smlouvu nebo uzavřít novou kupní smlouvu ke stávající darovací smlouvě a standardně již darovanou zahradu od mého otce koupit (včetně převodu peněz)? Děkuji.
 
Dobrý den,
pokud darovací smlouva obsahovala všechny svoje podstatné náležitosti (označení smluvních stran dárce, obdarovaný, vymezení předmětu daru – zahrady a projev vůle dárce darovat předmětné nemovité věci a obdarovaného dar přijmout), tak nelze takovou smlouvu napadnout a to už vůbec ze strany třetích osob, které nejsou účastníky smlouvy. Za života může každý nakládat se svým majetkem podle libosti. V případě darovací smlouvy existuje možnost dar odvolat, ale to může uplatnit pouze dárce u soudu a v zákoně stanovených případech (ust. § 2068 a násl. NOZ, např. pro nevděk nebo pro nouzi).
Tedy ve Vašem případě, jste-li v katastru nemovitostí veden jako vlastník darovaných nemovitých věcí, nevidím důvod doplňovat darovací smlouvu dodatky nebo měnit darování na prodej, což prakticky není vůbec jednoduché (musel byste zpátky darovat otci zahradu a on Vám ji poté prodat, což je opravdu nelogické).
Jak jsem již uvedla, Váš bratr by mohl ohrozit Vašem vlastnické právo k nemovitým věcem pouze soudně, ale nevidím skutečnost, pro kterou by byl aktivně legitimován a mohl podat žalobu, kterou by soud nezamítl a projednal.