Počet stránek ve webu: 43.161

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.066.076

Nepřevedení auta v registru na nového majitele a pokuta - kdo ji zaplatí?

Odesláno: 
Otevřeno 2251 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
V Květnu 2014 jsem prodal osobní automobil. Mám z této doby jak kopii plné moci pro prodávajícího, tak i kupní smlouvu.
V dobré víře jsem svěřil plnou moc k přepisu vozidla kupujícímu, stejně jako velký technický průkaz, který k tomu byl zapotřebí.
Kupující však přepis neučinil. Navíc auto poskytnul k dalšímu prodeji jinému kupujícímu.
V kupní smlouvě nebylo stanoveno jak k přepisu dojde, ani že do doby přepisu v registru vozidel bude auto majetkem prodávajícího.
Nyní bylo zahájeno řízení ve věci přestupku tohoto auta. Přestupek obešel kruh kupujících a vrátil se zpět ke mě.
V tomto řízení od MěU bylo "objektivně" poukázáno na to, že jsem vinný z nedbalosti přepisu a za přestupek můžu já. Řekl jsem dobře, půjdu na Městký úřad a auto dám do depozitu, u PČR nahlásím krádež, aby jsem jej mohl následně zlikvidovat.
Na obou institucích mi ale řekli, že nemůžu, protože nejsem majitel.
Nevím co mohu dělat dál, to musím do konce života platit za něco co již nevlastním a čeho se nemůžu evidenčně zbavit??
Děkuji.
 
Dobrý den,

s přepisem vozidla se nese řada problémů. V době, kdy jste prodával vozidlo, musel prodávající vozidlo odhlásit a kupující měl povinnost je na sebe přihlásit. Pokud kupující za Vás vozidlo neodhlásil, stalo se, že jste stále veden jako vlastník vozidla. Nyní již nemůže prodávající vozidlo do tzv. polopřevodu odhlásit, ale vozidlo lze přepsat pouze na základě společné žádosti původního vlastníka a vlastníka nového (tedy společná přítomnost těchto osob na úřadu), popř. přepis vozidla na základě plné moci s úředně ověřeným podpisem.

Bohužel Váš problém řeší spousta dalších osob a dodnes se ze strany zákonodárců neobjevilo řešení dané situace. Jediný donucovací prostředek je ukládání sankcí v podobě pokut za přestupek a pokutou lze postihnout i nového vlastníka vozidla.