Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.603

Vymáhání dluhu v rodině, člen rodiny tvrdí, že šlo o dar - postup, návod vymáhání dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 1208 x
1 odpověď
 
Dobrý den, potřeboval bych pomoct nebo poradit jak postupovat proti člověku, který mi dluží bezmála 8.000 Kč za mnou zakoupené a dodané elektronické komponenty do CNC obráběcího stroje.
Dlužník je otcem mé přítelkyně. Dlužník mě zhruba v říjnu roku 2015 požádal pomocí facebookové komunikace Messenger o zakoupení dvou elektronických komponentů, které jsem po vzájemné dohodě zakoupil přes anglický Ebay, jelikož jsem pracoval ve Velké Británii a objednání a zakoupení bylo pro mě velmi snadné.
12/2015 jsem mu tyto komponenty při návštěvě předal. Dlužník bohužel neměl na zaplacení a já vzhledem k tomu, že je to otec mé přítelkyně s ním uzavřel ústní dohodu o tom, že mi může zaplatit v létě 2016. Bylo u toho několik svědků z rodiny. V současné době po vyzvání o zaplacení dlužník zaplatit nechce.
Podal jsem na něj oznámení na Policii s důkazy výše uvedené komunikace přes messenger. Dlužník se dostavil na Policii a tam uvedl, že jsem mu ty komponenty dal jako dárek a při druhém výslechu uvedl, že vzhledem k neshodám v rodině mi tuto částku odmítá zaplatit.
Chci na něj podat žalobu k soudu ale nevím jaký vzor žaloby použít. Děkuji
 
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že ve Vašem případě pro absenci písemné smlouvy, budete muset Vaše tvrzení opřít hlavně o svědeckou výpověď, je nutné podat klasickou žalobu na zaplacení dlužné částky. V dané žalobě budete mimo jiné muset tvrdit rozhodné skutečnosti a tyto skutečnosti vždy být schopen prokázat prostřednictvím důkazu.
V obecné rovině platí, že za důkaz mohou sloužit všechny prostředky, jimiž lze zjistit stav věci, zejména výslech svědků, znalecký posudek, zprávy a vyjádření orgánů, fyzických a právnických osob, notářské nebo exekutorské zápisy a jiné listiny, ohledání a výslech účastníků (§ 125 OSŘ).

Před podáním samotné žaloby je nutné učinit ještě předžalobní výzvu, ve které naposled písemně vyzvete dlužníka k uhrazení dluhu a upozorníte ho, že v případě, že Vám daný dluh neuhradí ve stanovené lhůtě (nejméně 7 dnů), že budete dlužnou částku vymáhat soudní cestou. Takovou výzvu je nutné zaslat doporučeně na adresu dlužníka.

Samotná žaloba pak musí splňovat následující náležitosti:

kterému soudu je určeno,

kdo je činí,

které věci se týká a co sleduje,

musí být podepsáno a datováno.

Konkrétně musí obsahovat jméno, příjmení, bydliště účastníků, popřípadě rodná čísla nebo identifikační čísla účastníků (obchodní firmu nebo název a sídlo právnické osoby, identifikační číslo, označení státu a příslušné organizační složky státu, která za stát před soudem vystupuje), popřípadě též jejich zástupců, vylíčení rozhodujících skutečností, označení důkazů, jichž se navrhovatel dovolává, a musí být z něj patrno, čeho se navrhovatel domáhá.

K žalobě musíte připojit listinu, ze které Vaše právo na úhradu dlužné částky vyplývá a dále musíte uhradit soudní poplatek, který činí 5% žalované částky, nejméně však 1000, -Kč. Výsledkem úspěšného soudního sporu pak bude pravomocné a vykonatelné rozhodnutí (rozsudek či platební rozkaz), které je tzv. exekučním titulem.

Příslušný vzor předžalobní výzvy a samotné žaloby naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html

Nad rámec dotazu uvádím, že nepředložíte-li dostatek důkazu, nemusíte unést důkazní břemeno a soud Vašemu návrhu nevyhoví. Z toho důvodu Vám doporučuji vyhledat někoho z řad advokátů, který by Vám pomohl s právním zastoupením. Seznam advokátu naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz