Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.625

Odstranění zateplení přesahující nad pozemek souseda - může soused přesah zatepletní odstranit?

Odesláno: 
Otevřeno 1575 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu.
Od května 2016 máme starší RD (jednopodlažní s podkrovím). Předchozí majitelé RD a sousedního se asi dříve domluvili, že náš štít bude od jejich strany zateplen (zasahuje částečně do podkroví). Zateplení bylo před několika lety provedeno. Zbývající část podkroví byla v úrovni půdy sousedů, což možná dostačovalo, že v pokojích nebyla zima. Sousední dům je nyní po demolici a noví majitelé řeší výstavbu nového RD. Sousedé nyní přišli s tím, že stávající částečné zateplení štítu musí dolů, že je na jejich pozemku. Současně ve svém projektu plánují, že v úrovni našeho podkroví (částečně – cca na délku jednoho našeho podkrovního pokoje) budou mít terasu (kde mají v plánu na štít dát jen omítku). Terasa by měla být částečně krytá střechou. De facto nyní zřejmě náš jeden celý dětský pokoj v podkroví bude zcela nezateplený. Můžete nám prosím poradit:
1) Zda můžou odstranit zateplení z části štítu, který tam aktuálně je? Dříve to bylo zřejmě s bývalým sousedem dohodnuto a obě dvě strany takto RD kupovaly (my i naši sousedé).
2) Zda můžeme něco udělat s tím, že plánují terasu, která sousedí s našim obytným podkrovím, kde neplánují žádné zateplení, pouze omítku. děkuji
 
Dobrý den,
k Vašim dotazům:
1. pokud je stávající zateplení na pozemku sousedů, je samozřejmě problém jim v tomto zamezit. Jedinou možností, jak překazit jejich záměr je zahájit soudní řízení o zřízení věcného břemene zateplení (pokud již tedy takové věcné břemeno zřízeno v minulosti nebylo). Pokud by výsledek sporu byl ve Váš prospěch, zateplení by odstranit nemohli.
2. K terase a vůbec celému stavebnímu řízení máte právo vznést ve smyslu ust. § 114 stavebního řízení námitky, kde odůvodníte, proč nesouhlasíte se stavbou terasy a stavební úřad je povinen o těchto námitkách rozhodnout. Jakožto vlastníci sousedních nemovitostí máte ve stavebním řízení postavení účastníků, kteří mají právo se k probíhajícímu stavebnímu řízení sousedů vyjadřovat.