Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.411

Okamžité zrušení pracovního poměru pro nevyplácení nočního příplatku (příplatku za práci v noci)

Odesláno: 
Otevřeno 1454 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
pracuji jako prodavačka od 5:00 do 17:00, za dobu od 5 do 6 mám prý nárok na noční příplatek který mi není placen po celou dobu zaměstnání asi 3,5 roku. Chci podat okamžité zrušení pracovního poměru pro neplacení části mzdy, mám na to nárok? A jak to bude s výpovědní lhůtou když to předám zaměstnavatteli 2.8.2016? Z platu jsou mi nepravidelně strhávány sankce za neplnění plánů a prodejů i přesto že nemám nic takového ve smlouvě a mám pouze základní mzdu, žádnou pohyblivou složku mzdy. Jak dlouho zpětně můžu po zaměstnavateli požadovat vrácení takhle neoprávněně ztržených částek. A ještě dotaz od 1.6.2016 se změnila firma z OSVČ na s. r. o. ale majitel je pořád stejný, mění se tím i možnost žádat o ty stržené částky i před tím 1.6. nebo nový zaměstnavatel převzal všechny závazky za předchozího zaměstnavatele když smlouva zůstala stejná změnil se pouze název firmy? Došla mě trpělivost neustále poslouchat nadávky a sprostá slova, nechat si strhávat peníze, pracovat 12 hodin bez přestávky a chodit do práce i ve volnu, kdy den před tím zavolá šéf že potřebuje abych šla bez ohledu na to že mám něco naplánovaného ale mám obavy že si šéf něco najde aby okamžité zrušení prac. poměru neplatilo. Děkuji
 
Dobrý den,
ano, nárok na okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnance vzniká v okamžiku, kdy zaměstnavatel zaměstnanci nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Nárok na okamžité zrušení pracovního poměru tedy máte. V případě okamžitého zrušení ukončujete pracovní poměr okamžitě, tedy listinu předáte, čímž je pracovní poměr ukončen a následující den již do zaměstnání nenastoupíte. Není zde žádná výpovědní lhůta. Vrácení neoprávněně stržených částek můžete požadovat v tříleté promlčecí době, můžete tedy požadovat vrácení za částky stržené tři roky zpětně. Pokud byste podávala žalobu, pak tři roky před podáním žaloby k soudu. Pokud jde o zaměstnavatele jakožto žalovaného, za dobu, kdy byl zaměstnavatel živnostník, byste ho měla žalovat jako živnostníka, což je výhoda, neboť odpovídá celým svým majetkem a za dobu, kdy již byl s. r. o. , byste měla žalovat tuto obchodní společnost. Osoba zaměstnavatele se sice nezměnila, nicméně z právního pohledu jde o zcela jiné subjekty. Stržené částky byste tedy měla rozdělit na období, kdy byl živnostník a období, kdy už byl s. r. o.
S pozdravem.
 
Díky a ještě pro lepší pochopení, na inspektorátu práce mi bylo řečeno že druhý den po podání okamžité výpovědi již nenastoupím to jsem pochopila ale řekli mě že bude platit klasická 2-měsíční výpovědní lhůta s tím že zaměstnavatel mi bude posílat mzdu ale já do práce chodit nebudu? A ještě se chci zeptat v jakém znění mám tedy to okamžité zrušení prac. poměru dát když se firma měnila 1.6.2016 a tím pádem asi ještě neuplynula doba splatnosti mzdy za 6/2016 která prý uplyne až 15. srpna. chtěla jsem to napsat z důvodu neplacení nočního příplatku za období 03-05 2016, ale to byl ještě OSVČ? Díky
 
To se omlouvám, ale nevím, co měl Inspektorát na mysli. U okamžitého zrušení skutečně žádná výpovědní doba není. Mohlo se jednat o informaci o odstupném. Dále upozorňuji na níže uvedená ustanovení zákoníku práce:
§ 59
Zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr pouze do 2 měsíců ode dne, kdy se o důvodu k okamžitému zrušení dověděl, nejpozději do 1 roku ode dne, kdy tento důvod vznikl.
§ 60
V okamžitém zrušení pracovního poměru musí zaměstnavatel i zaměstnanec skutkově vymezit jeho důvod tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným. Uvedený důvod nesmí být dodatečně měněn. Okamžité zrušení pracovního poměru musí být písemné, jinak se k němu nepřihlíží.
Okamžité zrušení posíláte stávajícímu zaměstnavateli (tedy s. r. o.). Ten předchozí již z právního pohledu neexistuje.