Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.338

Potvrzení o převzetí závěti notářem - co když se závěť zničí např. požárem v kanceláři notáře?

Odesláno: 
Otevřeno 1378 x
1 odpověď
 
Pokud přinesu ručně psanou závěť v můj prospěch po zemřelém, musí mi notář vystavit potvrzení? Zapsal to jen do počítače, nechal mne to podepsat, ale mně nic nedal, odmítl mi dát i kopii - prý se nemusím bát, že by se závěť ztratila. Že prý už se to nezapisuje ani do evidence. Ale v případě požáru apod. nemám nic, než úředně potvrzený opis závěti z pošty. Jak bych pak dokazovala písmo apod. po zemřelém?
 
Dobrý den,
pokud notáři přinesete závěť po zůstaviteli, měl by sepsat protokol o zjištění stavu a obsahu závěti a na závěti pak vyznačit doložku, kde je uvedeno kdy, kým a do jakého spisu bylo prohlášení závěti provedeno. Kopie takového protokolu se účastníkům běžně nevydává.
Dle ust. § 77 odst. 6 vyhlášky 168/2009 Sb. , kterou se mění vyhláška Ministerstva spravedlnosti ČR č. 37/1992 Sb. , o jednacím řádu pro okresní a krajské soudy, ve znění pozdějších předpisů, platí, že tomu, kdo předložil soudnímu komisaři závěť zůstavitele, případně listinu, o níž tvrdí, že se jedná o závěť zůstavitele, se vydá jedno vyhotovení protokolu o zjištění jejího stavu a obsahu, pokud o něj požádá.
Tedy na základě tohoto ustanovení, požadujete-li jedno vyhotovení předmětného protokolu, je notář povinen Vám je vydat.