Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.607

Nástup do práce po RD - zaměstnavatel zrušil pracovní pozici a přestěhoval se - co má žena po rodičovské dovolené dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1444 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
3.6.2016 mi končí rodičovská dovolená. Kontaktovala jsem zaměstnavatele a pozval mě na schůzku, kde mě spíše tlačil do ukončení pracovního poměru dohodou, že nemá pro mě práci a přestěhovali se do jiného města.
Pokud nepodepíšu dohodu, nastoupím do práce 4.6.2016, kdy mi zaměstnavatel předá výpověď (což mi sdělil). Ale kam nastoupím, když zaměstnavatel moji pracovní pozici nemá a ani pracoviště dle pracovní smlouvy. Neměla by to být jako překážka v práci ze strany zaměstnavatele? Pokud ano, kde mám 4.6 jít, když místo neexistuje (at mi pak neřekne, že jsem se nedostavila). Nevím jak to formálně provést. Může se stát, že mi na výpovědní dobu může zřídit místo na jiné pobočce v daném místě a přidělí mi tam nějakou práci? I když mě propouští z organizačních důvodu. Dále pokud by to bylo jako překážky v práci po dobu výpovědní lhůty, mám nárok na stravenky a jiné benefity zaměstnavatele? Mockrát děkuji.
 
Dobrý den,
zaměstnavatel má povinnost po dobu trvání mateřské nebo rodičovské dovolené držet zaměstnanci pracovní místo a nesmí mu dát výpověď. Pokud zaměstnavatel Vaši pracovní pozici zrušil, tedy činnost, kterou jste pro zaměstnavatele vykonávala, nevykonává jiný zaměstnanec, lze uvažovat o možnosti zaměstnavatele dát Vám výpověď z organizačních důvodů dle ust. § 52 písm. c) ZP. Výpověď z organizačních důvodů dle ust. § 52 písm. c) ZP Vám zaměstnavatel po návratu z MD nebo RD může dát, jde-li o zásah do organizační struktury, který má za následek, že už není Vaše práce potřebná a zaměstnavatel tedy nemá možnost přidělit Vám odpovídající práci. Tedy např. vykonávala-li jste pro zaměstnavatele administrativní práci, může zaměstnavatel argumentovat změnou organizační struktury, pokud zrušil veškeré administrativní pozice a veškerou administrativní činnost zadal externí společnosti.
V opačném případě má povinnost Vám nabídnout alespoň pracovní pozici odpovídající Vašemu pracovnímu zařazení. Dále Vám může nabídnout změnu pracovní smlouvy, např. nabídnout Vám jiný druh práce, místo výkonu práce. Pokud se na změně pracovní smlouvy nedohodnete, půjde o překážku v práci na straně zaměstnavatele a zaměstnavatel je povinen Vám vyplácet náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku po celou dobu, kdy Vám práci nepřiděluje – až do skončení pracovního poměru.

Dojde-li k ukončení pracovního poměru z organizačních důvodu, vzniká Vám nárok na odstupné, podle odpracovaných roků ve výši 1 – 3 průměrných měsíčních výdělku. Nárok na odstupné máte i v případě, že dojde z organizačních důvodů k rozvázání pracovního poměru dohodou. Zároveň však musíte trvat na tom, aby byl tento důvod v dohodě uveden.

Po ukončení RD se hlaste u zaměstnavatele, kde má nyní své sídlo. Pokud Vám práci nepřidělí, což vzhledem ke změně místa provozovny, které se liší od místa výkonu práce ujednané v pracovní smlouvě, je bez Vašeho souhlasu nemožné, tak půjde o překážku na straně zaměstnavatele.

Nemůže-li zaměstnavatel přidělovat zaměstnanci práci ve sjednaném místě výkonu práce a trvá-li zaměstnanec na tom, že bude pro zaměstnavatele vykonávat práci pouze na tomto místě, brání zaměstnanci ve výkonu práce překážka na straně zaměstnavatele, a to až do vyřešení situace dohodou účastníků, popřípadě do rozvázání pracovního poměru.

Na závěr uvádím, že došlo-li k přemístění zaměstnavatele nebo jeho části a zaměstnavatel v souvislosti s touto změnou nemá možnost přidělovat zaměstnanci práci v souladu s pracovní smlouvou, neboť tomu brání ujednání o místě výkonu práce, může Vám dát zaměstnavatel výpověď z organizačních důvodů i před skončením ochranné lhůty (ukončení RD).