Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.789

Věcné břemeno, služebnost na pozemku ve vlastnictví státu - jak, kde o služebnost požádat?

Odesláno: 
Otevřeno 1762 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem těsně před podpisem rezervační smlouvy na nemovitost. Zjistilo se, že jímka, která patří k našemu domu leží na cizím pozemku. Vlastník toho pozemku, kde jímka leží je prý ale již dlouho po smrti a nemá dědice. Může katastr zřídit věcné břemeno, i když je vlastník zesnulý? Chci se nějak v té rezervační dohodě bránit (jsou tam termíny, do kdy musí být uzavřena kupní smlouva apod. a zřejmě se to nestihne, protože odhadce z banky to bude řešit). Dle vyjádření starosty bez problémů všichni jímku 20 let užívali. Děkuji
 
Dobrý den,

aby bylo věcné břemeno (nyní služebnost) vloženo do katastru nemovitostí musí s tím souhlasit obě smluvní strany a pokud je vlastník již mrtev, pak na jeho místo nastupují dědicové. Z toho důvodu je důležité, zda již bylo ukončeno dědické řízení. Pokud se nepřihlásil žádný z dědiců a ani žádný z dědiců nebyl dohledán, je pravděpodobné, že pozemek připadl státu jako odúmrť. Tedy pak by vystupoval jako vlastník pozemku stát. S majetkem, který připadne státu jako odúmrť, pak hospodaří Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).
Bez souhlasu vlastníka pozemku pak můžete docílit zapsání věcného břemene do katastru pouze soudní cestou, pokud byste namítal např. vydržení věcného břemene.