Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.621

Reklamace práce geodeta, pozemek špatně vymařený geodetem - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 1982 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zakoupená stavební parcela nemá správně umístěné geodetické značky. Chybí nám téměř 100 m2 výměry (za velmi starým dřevěným plotem souseda). Špatnou výměru jsme se snažili reklamovat u geodeta, prodávajícího i realitky, která prodej zprostředkovala, ale nikdo se s námi nechce bavit. Situaci jsme chtěli vyřešit tak, že jsme opakovaně oslovili jiné geodetické firmy, aby nám pozemek vyměřily znovu, ale pokaždé když se seznámily se situací a nahlédli do katastru nemovitostí, zakázku odmítli a doporučili nám, aby jsme se domáhali nápravy u geodeta, který pozemek vyměřoval. Prosíme o radu, jak postupovat, kde žádat o přeměření, nebo jak dosáhnout nápravy. Chceme letos (2016) stavět plot. Souseda jsme o špatné výměře informovali, nemá nic proti posunutí hranice - pozemek zdědil i se starou dřevěnicí a starým plotem, prakticky zřejmě postaveným bez nějakého vyměřování (všude kolem byly totiž pouze pole a louky).
Děkujeme za odpověď.
 
Dobrý den,
není mi jasné, z jakého důvodu bylo odmítnuto provedení měření geodetickými společnostmi. Změnu lze provést na základě zápisu zpřesněného geometrického a polohového určení pozemků u příslušného katastrálního úřadu. Ohlášení musí být doloženo souhlasným prohlášením všech vlastníků dotčených pozemků a geometrickým plánem na průběh vytyčené nebo vlastníky upřesněné hranice pozemků. Tedy pokud s tím soused souhlasí, je možné nechat vyhotovit geometrický plán, ve kterém bude shoda na průběhu hranice zaznamenaná.

Důležitá pro vytyčení hranice pozemku je skutečnost, že samotným vytyčením a vyhotovením dokumentace se v žádném případě nemění nic v katastru. Pokud katastr eviduje hranici nepřesně, bude ji tak evidovat i nadále.
Při koupi nemovitosti je nutné si uvědomit, že předmětem převodu je vždy pozemek v těch hranicích, které jsou evidovány v katastru nemovitostí (tomu odpovídající výměry) a často nemusí být totožné s hranicemi, tak jak jsou v terénu vyznačeny.

Tedy zkuste se domluvit se sousedem, zda souhlasí s tím, aby byla hranice mezi Vašimi pozemky zpřesněna na základě upřesnění vlastníků a nechte tak vyhotovit geometrický plán.

Dále dle ust. § 2129 odst 1. NOZ má kupující právo na přiměřenou slevu z kupní ceny, nemá-li pozemek výměru určenou v kupní smlouvě. Tento nárok můžete uplatnit u prodávajícího.