Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.961

Garáž nezapsaná v katastru nemovitostí (černá stavba) na cizím pozemku se svolením původních majitelů pozemku - je možné žádat odstranění?

Odesláno: 
Otevřeno 3474 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Chalupa je na Slovensku, 1994 rodiče dovolili postavit bratranci - Vaškovi na vlastním pozemku dřevěnou garáž, která má betonové základy. Garáž je napojená na hospodářskou budovu, která je napsaná v katastru. bez p. čísla. Garáž není napsaná v katastru nemovitosti. Rodiče mu to napsali na 50 let bezplatně užívat. Vašek má od toho dokument sepsaný na obecním úřadě a na katastru má povolenou stavbu 16 m2 a garáž má 24 m2. Lze tady nařídit soudně o odstranění stavby a dát stavbu do původního stavu? A nebo může si dodatečně požádá o povoleni zbytek m2, Daň ze stavby nikdo neplatil, až do doby, než jsem nemovitosti převzal 2012.
Vašek nemá zřízeno věcné břemeno na garáž, ani na pozemek a děláme vše pro to, aby se tak nestalo. Ke sve nemovitosti má vždy volný přistup. Pozemek nevlastní. Daně platím já.
Já jako majitel jsem nemovitosti právně převzal před 3. roky. Zajímá mne, jak ho z pozemku dostat, když jsem mu řekl, že chceme, aby s odstupným odešel, tak nesouhlasil a při tom může mít auto kousek dál u svých rodičů. Poslal jsem mu doporučený dopis s výpovědi z nájmu a aby se vyjádřil do 30 dní. Od jeho právníka mi bylo zděleno: Že když jsem zákonným dědicem po otci, tak přebírám všecky práva a povinnosti po otci a jsem povinný strpět nájemní smlouvu a nelze ji vypovědět a jakákoliv výpověď je neplatná.
Je platná stará smlouva s bratrancem, i když má nemovitost jiný majitel?
Matka ještě žije a může ona zrušit smlouvu se synovcem? Přeci se ruší třeba v pracovni poměry doby určité i neurčité.
Děkuji. Jarda
 
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že garáž, o kterou vedete spor, se nachází na území Slovenska, podléhají veškeré vztahy slovenskému právnímu řádu. Z toho důvodu Vám doporučuji se obrátit na advokáta, který se specializuje na slovenské právo, zda by nenašel dle slovenských právních předpisů možnost jak tento nájemní vztah ukončit (dá-li se o nájmu hovořit, neboť jedním ze znaků nájemního vztahu je jeho úplatnost). Posoudím-li Vaši situaci dle českých právních předpisů, přechází práva a povinnosti z nájemního vztahu na nového vlastníka. Stejně tak nájem na dobu určitou může každá ze stran vypovědět jen v případě, že ve smlouvě byly zároveň ujednány důvody výpovědi a výpovědní doba. Nájemní vztah na dobu určitou lze uzavřít nejdéle na dobu 50 let. Provést stavbu na cizím pozemku lze na základě smlouvy nájemní nebo smlouvy o zřízení věcného břemena, které však podléhá zápisu do KN. Tedy dle české právní úpravy lze určité nesrovnalosti nalézt a je pravděpodobné, že tomu tak bude i podle slovenské právní úpravy.