Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.548

Dědění, dědictví nesezdaného páru - spořící účet napsaný na přítelkyni, jak zajistit partnera, přítele, druha?

Odesláno: 
Otevřeno 2985 x
1 odpověď
 
Dobrý den!
Jsem těhotná, s přítelem nemáme po svatbě. Řešíme problém, jak by to bylo v případě, kdyby se jednomu z nás něco stalo. Přítel to pro případ své smrti vyřešil tak, že společný pozemek a spořící účet, kde máme společně naspořenou nemalou částku ke stavbě domu, nechal zapsat a vést pouze na moje jméno. Tímto si myslíme, že mě partner zabezpečil před případným vypořádáním se s jeho rodinou a ušetřil od problémů s nemožností disponovat našim kapitálem v případě jeho smrti. Předpokládáme, že jeho zbylý majetek by dědilo naše dítě.

Chci se však zeptat, jak mám partnera zabezpečit v případě mé smrti já? Pokud mám správné informace, tak v případě mé smrti by momentálně všechen náš majetek zdědilo naše dítě, které by s ním stejně do jeho plnoletosti nemohlo disponovat a můj partner by neměl nic, je to tak?
Jak by to bylo v případě, že bych sepsala závět, kde bych partnerovi tento pozemek a peněžní prostředky odkázala a zbylý majetek by dědilo dítě, tedy bych ho v závěti neopomenula?
Mělo by i tak ještě nárok na tento pozemek a peněžní prostředky nebo ty by byly dle mé závěti pouze partnera?
Děkuji.
 
Dobrý den,

máte pravdu, pokud zůstavitel nezanechá závěť, dědí se ze zákona, kdy v první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem. Tedy ve Vašem případě by dědilo Vaše dítě.
Kdyby zdědilo všechen majetek Vaše dítě, neznamená to, že nemůžete jako zákonný zástupce s jeho majetkem disponovat, ale má to určitá omezení, které vyplývají z následujících ustanovení občanského zákoníku:
Dle ust. 898 NOZ: K právnímu jednání, které se týká existujícího i budoucího jmění dítěte nebo jednotlivé součásti tohoto jmění, potřebují rodiče souhlas soudu, ledaže se jedná o běžné záležitosti, nebo o záležitosti sice výjimečné, ale týkající se zanedbatelné majetkové hodnoty.
odst. 2 - Souhlasu soudu je třeba zejména k právnímu jednání, kterým dítě
a) nabývá nemovitou věc nebo její část a kterým s ní nakládá,
b) zatěžuje majetek jako celek nebo jeho nikoli nepodstatnou část,
c) nabývá dar, dědictví nebo odkaz nikoli zanedbatelné majetkové hodnoty, nebo takový dar, dědictví nebo odkaz odmítá, nebo takový dar nebo dar představující nikoli nepodstatnou část jeho majetku poskytuje, nebo
d) uzavírá smlouvu zavazující k opětovnému dlouhodobému plnění, smlouvu úvěrovou nebo obdobnou, nebo smlouvu týkající se bydlení, zejména nájmu.
odst. 3 - K právnímu jednání rodiče, k němuž schází potřebný souhlas soudu, se nepřihlíží.

Dle ust. § 899 NOZ - Co rodiče získají použitím majetku dítěte, nabývá dítě.
Dle ust § 900 NOZ - Příjmy z majetku dítěte, které rodiče nepoužijí k řádné správě jeho majetku (zisk), použijí nejprve k výživě dítěte. Je-li toho třeba, mohou rodiče poté použít zbývající zisk z majetku dítěte jako jeho příspěvek na vlastní výživu rodičů a výživu nezletilého sourozence dítěte, pokud s dítětem žijí v rodinné domácnosti, ledaže je z důležitých důvodů nezbytné zachovat je pro dítě na dobu po nabytí svéprávnosti.

odst. 2 - Majetek dítěte mohou rodiče se souhlasem soudu použít k výživě vlastní a sourozence dítěte jen tehdy, jestliže by bez zavinění osob, které mají vyživovací povinnost k dítěti, vznikl výrazný nepoměr mezi poměry dítěte a poměry povinných osob.

Dle ust. § 886 NOZ - Žije-li dítě s rodiči nebo s některým z nich v rodinné domácnosti a je-li o ně řádně pečováno, podílí se i ono na péči o chod domácnosti. Tato povinnost dítěte zaniká zároveň s poskytováním výživy rodičů dítěti.
odst. 2 - Dítě se podílí na péči o chod rodinné domácnosti vlastní prací, popřípadě peněžitými příspěvky, má-li vlastní příjem, anebo oběma způsoby. Pro určení rozsahu podílu dítěte na péči o chod rodinné domácnosti jsou rozhodné schopnosti a možnosti dítěte i odůvodněné potřeby členů rodiny.

Dle ust. § 896 NOZ - Rodiče mají povinnost a právo pečovat o jmění dítěte, především je jako řádní hospodáři spravovat. S peněžními prostředky, o kterých lze předpokládat, že nebudou zapotřebí k úhradě výdajů souvisících s majetkem dítěte, musí bezpečně nakládat.
odst. 2 - Při právním jednání, které se týká jednotlivé součásti jmění dítěte, vystupují rodiče jako jeho zástupci; ustanovení § 892 odst. 3 platí obdobně.
odst. 3 - Poruší-li rodiče povinnost pečovat o jmění dítěte jako řádní hospodáři, nahradí dítěti škodu z toho vzniklou společně a nerozdílně.

Závětí můžete rozhodnout o tom, jak bude naloženo v případě Vaší smrti s majetkem, který Vám náleží. Nesmíte však omezit nepominutelného dědice, kterým je dítě a jemuž náleží povinný díl. Dle ust. § 1642 a násl. NOZ se musí nezletilému nepominutelnému dědici dostat alespoň tolik, kolik činí ¾ jeho zákonného dědického podílu. Tedy lze závětí omezit nezletilé dítě pouze ve výši 1/4 majetku, který by mu ze zákona náležel.

Je-li hodnota majetku, kterou byste chtěla odkázat Vašemu partnerovi vyšší, nebyla by závěť v tom rozsahu, ve kterém zkracuje podíl nepominutelného dědice platná a povinný díl ve výši ¾ by tak náležel Vašemu dítěti.

Dále je možné uzavřít s Vaším partnerem darovací smlouvu pro případ smrti, ve které mu darujete daný majetek. Vzor smlouvy naleznete na tomto odkaze: http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html
V současné době naše právní úprava ani judikatura nezaujala žádné stanovisko, zda tímto jednáním nedochází ke krácení podílu nepominutelného dědice. Vzhledem k tomu, že dar pro případ smrti se nepočítá jako součást pozůstalosti, lze tento postup v současné době vidět jako výchozí. Rozhodující v budoucnu bude vývoj judikatury českých soudů.

Další možností je po narození Vašeho dítěte si peníze rozdělit na půlku a každý si je ponechá na svém účtu, kdy budete mít jistotu, že můžete s polovinou peněz nakládat a v případě smrti druhého partnera nebude ten jeden bez prostředků.