Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.487

Vystěhování partnerky s dětmi z domu bez náhrady - vymáhání finanční kompenzace a výživného na dítě, děti

Odesláno: 
Otevřeno 2089 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj nyní již expartner nezvládá finanční zatížení hypotékou, je psán jako majitel domu, chce mne vystěhovat i s nezletilými dětmi bez jakéhokoliv kompenzace či dohody.
Dům jsme pořídili společně, společná záloha, veškeré vybavení je moje, investovala jsem za tři roky čas i finance do společného obydlí.
Mám dvě nezletilé dcery z předchozího manželství, které s námi žijí a máme společnou nezletilou dceru těžce nemocnou se ZTP/P. Život mi znepříjemňuje a za měsíc si do domu míní nastěhovat někoho jiného. Co se dá dělat?
Mám podanou žádost městu o bezbariérový byt. Máme rozdělenou domácnost, kdy mne žádá o nájem v domě, ale neplatil doposud nic na domácnost ani na dceru a v tom i pokračuje, živila jsem jeho i s jeho dcerou z prvního manželství, když u nás byla, díky nemoci dcery jsem bez zaměstnání, osobou pečující. Mohu podat nějakou žalobu? Na určení výživného dcery již podána. Na mou osobu bych měla nárok na výživné? Žalobu ve směru vystěhování? Trestní oznámení o přestupku proti společnému soužití také podáno. Poraďte prosím co s tím mohu ještě dělat, nechci se vystěhovat z domova, který jsem vytvořila, ale donutí mne k tomu. Mnohokrát děkuji.
 
Dobrý den,

ve Váš neprospěch hraje skutečnost, že nemáte s majitelem bytu (bývalým partnerem) zřízeno žádné užívací právo (nájem, osobní služebnost), od kterého byste mohla odvozovat své právo bydlení. Tedy máte-li zřízené trvalé bydliště, v domě kde bydlíte, může Váš bývalý partner Vás z tohoto trvalého bydliště odhlásit a následně podat žalobu na vyklizení, pokud se sama neodstěhujete.
Co se týče věcí, které jste za dobu společného bydlení pořídila ze svých prostředků, tak ty náleží do Vašeho výlučného vlastnictví a máte na ně nárok.
Vzhledem k tomu, že neuvádíte kolik let je Vaší společné dceři, lze ještě uvažovat o výživném pro neprovdanou matku a úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem, které lze přiznat i nazpět, nejdéle však dva roky ode dne porodu (ust. § 920 a násl. NOZ). Na výživné a zajištění úhrady některých nákladů neprovdané matce má nárok matka dítěte, která není za otce dítěte provdaná, a to na výživu po dobu dvou let od narození dítěte a v přiměřeném rozsahu na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem. Úhradu takových nákladů byste musela prokázat, což je zpětně trochu ztížené.