Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.508

Střídavá péče - podezření že rodič je bere drogy a je psychicky nemocný

Odesláno: 
Otevřeno 2793 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
sestra se rozvedla, když mému synovci byly 2 roky a s bývalým manželem ("Petr") se domluvili, že on bude mít malého 1x za 14 dní na víkend. Vše fungovalo, synovci bude téměř 6 let.
Petr si našel novou přítelkyni ("Jana"), se kterou je teprve pár měsíců a od té doby vznikly obrovské problémy. Jana je bývalá (možná i současná) feťačka, která sama má 6leté dítě, a v době, kdy se dozvěděla, že ho čeká, se dokonce pokusila o sebevraždu. Je psychicky narušená, protože i mojí sestře rozesílá SMS zprávy z telefonu Petra a diktuje si, jak jim malého budeme dávat a celkově její chování je nenormální. Dokonce už i napsala mě, protože Petr mi nikdy sám nepsal. Jana mu běžně projíždí telefon a kontroluje kontakty a ještě je zřejmě obtěžuje. Petr ale musí minimálně něco tušit, protože už mu to řekla i sestra. Člověk by od něho čekal normální reakce a že se k tomu nějak postaví, bohužel se i on sám chová jako blázen, že máme podezření, jestli i on sám nezačal brát drogy.

Jana otěhotněla, i když dítě možná není Petrovo. Petr prý už podal žádost o střídavou péči na mého synovce. Jaké máme možnosti, aby nedošlo na střídavou péči, co můžeme podniknout?
 
Dobrý den,

porozuměla jsem tomu, že předchozí střídavá péče byla stanovena dohodou rodičů schválenou soudem. Z dotazu není jasné, zda Vaše sestra z důvodu vzniklých problémů na straně otce střídanou péči dodržovala nebo z jakého důvodu si otec znovu zažádal o střídavou péči, která byla stanovena. Doporučuji Vaší sestře z výše uvedených důvodů podat k soudu návrh na změnu úpravu péče o nezletilé dítě, ve kterém navrhnete, aby bylo nezl. dítě svěřeno do péče matky a otci dítěte bylo stanoveno výživné. Pokud již i otec zažádal o úpravu poměrů k nezl. dítěti, dojde ke spojení řízení.
V návrhu je nutné uvést, že došlo ke změně poměrů na straně otce a shora uvedenou situaci v něm popsat a co je možné doložit důkazy (navrhnout výpověď svědků, např. Vaši svědeckou výpověď, ale nejlépe i někoho nepříbuzného. Rozhodně uveďte, že přítelkyně otce je zřejmě drogově závislá a otec nezl. dítěte od doby, co s ní žije, sám výrazně změnil chování atd.
Vzory návrhu naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma/102-vzory-zdarma-smlouvy-zaloby-zadosti-dohody-podani-stiznosti-zaveti-oznameni.html

Detailní stránka o výživném vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/79/703-vyzivne-alimenty-nejcastejsi-otazky-a-odpovedi.html
 
Dobrý den, prostudovala jsem si rozsudek, kde stojí, že soud schvaluje dohodu rodičů, kdy se otec zavazuje po dobu po rozvodu přispívat 3.000,-Kč na nezletilé dítě a že dítě je svěřeno do péče matce. V návrhu na úpravu výchovy a výživy po rozvodu, který soud schválil, stojí, že dítě bude svěřeno do péče matky, otec bude platit výživné a dítě si bude brát ve svém volném čase na rekreační chalupu, kterou vlastní a kde bydlí. V praxi to bylo po celou dobu tak, že si bral dítě 1x za 14 dní na víkend. Na OSPOD o problému ví a je tam i vedeno, že otec nezl. dítěte změnil chování po seznámení s dotyčnou "Janou". Stávalo se, že si Petr dítě nevzal ani 1x za 14 dní (když chodil po hospodách atd.) a neměl potřeby to dítěti vynahradit, přestože mu to sestra říkala, aby si s ním udělal alespoň volné odpoledne. Byl v tom laxní a nechoval se rozhodně jako "velký" otec. Často dítě neodvezl ani do nemocnice, když to bylo potřeba, veškerou zdravotní péči musela zajišťovat sestra s našimi rodiči. Ještě 24.12.2014 pozvala sestra Petra domů, aby měl malý na Vánoce oba rodiče. To bylo asi naposledy, kdy to nějak fungovalo. Janu poznal 31.12.2014 a od té chvíli začaly zmíněné problémy.
 
V tomto případě bude nejlepší počkat, až Vaší sestře přijde vyrozumění od soudu, že bylo zahájeno řízení ohledně návrhu otce na střídavou péči, společně s výzvou, aby se k danému návrhu vyjádřila. Na výzvu soudu je poté nutné, aby Vaše setra uvedla všechny zmiňované okolnosti a doložit je důkazy a zároveň navrhla, aby soud takový návrh na střídavou péči zamítl. Jako důkaz může být přiloženo i vyjádření OSPOD.

Vaše setra by mohla sama podat návrh na zvýšení výživného, pokud se od poslední doby, kdy bylo rozhodnuto o výživném, změnily poměry na straně rodičů nebo dítěte. Vzhledem k tomu, že otec nezletilého údajně čeká další dítě, bych to spíše nedoporučovala, pokud si výrazně majetkově nepolepšil.