Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.961

Smrt, úmrtí rodiče, rodičů - komu budou děti svěřeny do péče a jak to ovlivnit?

Odesláno: 
Otevřeno 2009 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v případě, že by se nám něco stalo, bychom chtěli, aby naši dceru vychovávali moji rodiče. Je potřeba mít toto podložené právnicky nebo stačí, když si dokument napíšeme doma a necháme ověřit notářem? A bude k tomuto dokumentu u soudu přihlédnuto?
Děkuji
 
Dobrý den,
v případě, že žádný z rodičů nežije nebo není schopen v plném rozsahu vykonávat rodičovskou odpovědnost vůči svému dítěti, jmenuje soud poručníka. Poručník má vůči dítěti zásadně všechny povinnosti a práva jako rodič, ale nemá k dítěti vyživovací povinnost. S ohledem na osobu poručníka nebo poměry dítěte, jakož i s ohledem na to, z jakého důvodu rodiče nemají všechny povinnosti a práva, může být výjimečně okruh povinností a práv poručníka vymezen jinak.
Nastane-li taková situace, vykonává nejprve roli poručníka orgán sociálně-právní ochrany dětí jako veřejný poručník, a to až do doby, kdy soud jmenuje dítěti poručníka nebo dokud se poručník neujme funkce.
Není-li to v rozporu se zájmy dítěte, jmenuje soud poručníkem toho, koho naznačili rodiče, ledaže tato osoba poručenství odmítne. Jinak soud jmenuje poručníkem některou z osob příbuzných nebo blízkých dítěti nebo jeho rodině, ledaže rodič takovou osobu výslovně vyloučil. Není-li takové osoby, jmenuje soud poručníkem jiného vhodného člověka.
Fyzická osoba, kterou soud jmenoval, může své jmenování do funkce poručníka odmítnout. Soud pak jmenuje jinou osobu.

Poručníkem lze jmenovat jen plně svéprávnou osobu, která způsobem života zaručuje, že je schopna funkci poručníka řádně vykonávat. Před jejím jmenováním do funkce poručníka soud zjistí, zda její jmenování není v rozporu se zájmem dítěte. Do funkce poručníka může soud jmenovat i dvě osoby; budou jimi zpravidla manželé.
Co se týče náležitostí a formy, v jaké má být projev vůle rodičů zaznamenán, ani předchozí ani nový občanský zákoník nic nestanovil. Pro předejití pochybnostem je dobré učinit takový projev vůle týkající se budoucího poručníka pro Vaše dítě písemně s úředně ověřenými podpisy, trváte-li na nich, ale není to nezbytné. Dokonce navrhnutí poručníka pro Vaše dítě může být i součástí závěti. Ve Vašem návrhu poručníka pro Vaše dítě můžete i některé osoby z této funkce vyloučit. Dobré je pokud se rozhodnete takový návrh učinit i současně Váš výběr (popř. vyloučení) osoby odůvodnit.